-
Pieczony KALAFIOR
Przepraszamy za przerwę w nadawaniu! To nie tak, że o Was zapomniałyśmy. Przeciwnie myślami byłyśmy wciąż tu. Pochłonął nas sezon weselno-urlopowy, ale już wracamy! Wypoczęte, wyświętowane z głową pełną pomysłów na kolejne przepisy. Na początek, po przerwie, coś prostego – pieczony kalafior. Pyszny i chrupiący, idealny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Kalafior jest często nie doceniany w codziennej diecie, a zawiera dużą ilość witaminy C oraz witaminy K, białka, magnezu, fosforu, błonnika, witaminy B6, kwasu foliowego oraz wiele innych korzystnych składników. Składniki 1 kalafior 1-2 łyżki oliwy z oliwek curry, papryka słodka i ostra, po 1/2 łyżeczki sól, pieprz Surowego kalafiora podzielić na nieduże różki. Umieścić kalafior w naczyniu…
-
Czekoladowe CIASTO bez mąki
Czekolada to klucz do sukcesu. Nie ma niesmacznego ciasta czekoladowego, ale, ale to jest wyjątkowo pyszne. Idealne na poprawę humoru po gorszym dniu, na świętowanie rodzinnych okazji czy po prostu jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego ciasto sprawdzi się idealnie. Czekolada może i nie jest „fit”, ale za to ma inne zalety. Dostarcza energii, poprawia nastrój, wspomaga koncentracje, opóźnia starzenie (dowiedziono naukowo). Tabliczka gorzkiej czekolady może dać więcej energii niż filiżanka mocnej kawy, więc nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Składniki: 250 g gorzkiej czekolady 150 g masła 100 g brązowego cukru 5 jajek 40 g zmielonych migdałów 4 łyżki likieru amaretto szczypta soli cukier…
-
SAŁATKA ze szparagami i truskawkami
Wiosna w końcu nas rozpieszcza, pogoda za oknem zachęca do przesiadywania na wolnym powietrzu. Korzystając z sprzyjających warunków w KokoszkoLandzie wolne chwile spędzamy przy grillu. A jak grill to nie tylko mięso, ale również smaczne dodatki. Wiosenna sałatka ze szparagami i truskawkami sprawdza się idealnie. Połączenie szparagów i truskawek wzbogaca dania przygotowane na ogniu. Składniki: pęczek zielonych szparagów pęczek świeżego szpinaku 250 g truskawek opakowanie serka feta garść ulubionych orzechów sól i pieprz sos na bazie octu balsamicznego – Glassa Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki, następnie smażyć je na maśle klarowanym aż będą miękkie. Pokroić je na ok 3 cm kawałki. Truskawki dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.…
-
KOKTAJL z pokrzywy i jarmużu
Szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe ZIELONE KOKTAJLE na stałe zagościły na naszych polskich stołach. Zdrowe nawyki żywieniowe powoli wchodzą nam w krew. Wszystko dzięki modzie. I dobrze w końcu na coś się przydaje. Najlepiej korzystać ze świeżych i sezonowych dostępnych produktów, którym obecnie jest POKRZYWA. Na blogu możecie znaleźć wcześniejszy przepis na KOKTAJL z pokrzywy. Składniki na 2 porcje: 6-8 liści pokrzywy 2 garście jarmużu 1 jabłko 6 liści mięty 1 awokado ½ szkl. mleka migdałowego Liście pokrzywy sparzyć wrzątkiem (żeby nie poparzyły), najlepiej obrywać je w rękawiczkach. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą na jednolita masę. SMACZNEGO (K)
-
MUS kakaowy z tofu
Niskokaloryczny deser – brzmi prawie tak samo nierealnie jak „miękki kamień”, czy „ciepły cień”, ale w przypadku deseru to możliwe! I jak się okazuje proste. Przygotowanie tego musu zajmuje dosłownie kilka minut, a efekt jest idealny. Składniki tofu 2 banany 2 jabłka ksylitol 4 łyżki kakao pałatki kokosowe (lub coś innego do posypania jak płatki migdałów, czy latem świeże jagody lub maliny) Tofu, banany i jabłka zblendować na idealnie gładką masę. Dodać ksylitol do smaku, kakao, wszystko razem wymieszać. Przełożyć mus do kieliszków (lub szklanek), schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać kokosem, lub innymi dodatkami. SMACZNEGO (A)
-
HUMUS z buraka
Rozkochałam się w humusach. Jeszcze niedawno kupowałam je w sklepie lub zamawiałam w restauracjach na przekąskę. Od niedawna sama zaczęłam je przygotowywać. Nie ma nic trudnego w ich tworzeniu dlatego również was zachęcam do przygotowania tej prostej przekąski. Humus występuję w wielu wariacjach smakowych, natomiast podstawą dipu są ugotowane i przetarte nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych, czosnek, pasta sezamowa, oliwa i sok z cytryny oraz różne przyprawy. Składniki 2 małe, upieczone buraki ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka pasty sezamowej (tahini) sól morska do smaku pieprz do smaku sok z ½ cytryny ¼ łyżeczki mielonego kminu oliwa z oliwek opcjonalnie Buraki przekroić na mniejsze kawałki (szybciej się upieką). Warzywa owinąć folią…
-
Zielony PASZTET
Sezon na warzywa się rozpoczyna, a skoro tak, to mam dla Was idealną zieloną propozycję. Pasztecik jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i zdrowy. Fantastyczny sposób, żeby zainaugurować powrót do jedzenia świeżych warzyw. ŻEGNAJ ZIMO! Składniki: pęczek zielonych szparagów pęczek szczawiu natka pietruszki pęczek szpinaku małe opakowanie jarmużu 1 cebula 3 gałązki selera naciowego 1 cukinia ½ główki kalafiora romanseco (zielonego) szklanka otrębów owsianych górskich szklanka pestek słonecznika oliwa Przyprawy: sól pieprz biała gorczyca suszona czerwona papryka suszona zielona papryka suszona kolendra czosnek niedźwiedzi gałka muszkatołowa liście laurowe Cebule posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać zielone szparagi (bez zdrętwiałych kawałków), pokrojone na 3 cm kawałki (kilka zostawić do ozdoby). Seler naciowy pokroić…
-
wegetariańskie GOŁĄBKI z komosą
W kuchni nie może być nudno! Tradycyjne potrawy są super, ale jeszcze bardziej super jest kiedy można je zdrowo i z fantazją modyfikować. Kluczem do sukcesów tych gołąbków jest oczywiście komosa. Wyjątkowa kasza pod każdym względem. To „święte zboże Inków” jest bogate w białko, zdrowe kwasy, witaminy, składniki mineralne. Samo zdrowie i na dodatek przepyszne! Składniki: 8 łyżek komosy 250 g pieczarek natka pietruszki 10 suszonych pomidorów 2 cebule inne ulubione warzywa kapusta włoska nasiona konopi czosnek niedźwiedzi słodka papryka sól pieprz Ugotować komosę, pieczarki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać, suszone pomidory pokroić w kostkę. Dosypać garść nasion konopi. Wszystko doprawić i wymieszać. Kapustę dobrze sparzyć wrzącą wodą…
-
Dietetyczne CIASTECZKA owsiane z bananem
Kto nie lubi skubnąć sobie małego co nieco między posiłkami. Podobno jak robi się to z głową, to jest to nawet bardzo zdrowe. A skoro tak, to dziś mamy dla Was przekąskę idealną. Zdrowa, sycąca, błyskawiczna w przygotowaniu. Składniki (na około 12 ciasteczek): banan ¾ szklanki płatków (najlepiej mieszanych z różnych zbóż) Opcjonalnie: kakao cynamon suszone owoce pestki słonecznika wiórki kokosowe Banana rozgniatamy widelcem, dosypujemy płatków, mieszamy. Jeśli chcemy ciasteczka z dodatkami (ja wybrałam wiórki kokosowe), to dosypujemy trochę, to samo z kakao i cynamonem. Formujemy kulki, lub półkule, jak kto woli. Pieczemy w temperaturze 190°C przez około 20 minut. SMACZNEGO (A)
-
BABKA GÓRNICZA
Ciemna jak węgiel, ale podawana nie tylko na Śląsku babka górnicza to fantastyczne rozwiązanie na urozmaicenie wielkanocnych słodyczy. Tradycja jest ważna, więc babka musi być, ale czasy nudnych, powtarzalnych smaków już dawno za nami. Teraz czas na wprowadzanie nowego – choć babki z dżemem jak ta. Składniki: 1 jajko 3 łyżki cukru trzcinowego ½ kostki margaryny 3 łyżki dżemu lub marmolady 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kakao 1 szklanka mleka szczypta soli Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajko utrzeć z cukrem i miękką margaryną, dodać dżem. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, cynamon, kakao, szczyptę soli. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy dolewając…