• ciasto

    Kakaowe CIASTO z gruszkami

    Takiego wypieku jeszcze nie było na naszym blogu. To ciasto jest proste w wykonaniu, a efektownie się prezentuje zarówno w brytfance jak i pokrojone na talerzu. Cale gruszki wystają z ciasta, a dzięki odpowiedzeniu przygotowaniu tez smacznie smakują. Teraz gdy nastała już jesień na wszystkich straganach z warzywami i owocami możemy kupić piękne polskie gruszki. Składniki 6 średniej wielkości gruszek 4 jajka 100 g cukru trzcinowego Sok z połówki pomarańczy 100 g roztopionego masła 1 szklana mąki 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody starta skórka z połówki pomarańczy Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda oraz podciąć spód gruszek tak żeby utrzymywały równowagę. Do garnka nalać…

  • przystawka,  śniadanie,  wegańskie

    KREM czekoladowy z ciecierzycy

    Zdrowa alternatywa dla słodkiego kremu w słoiku kupionego w sklepie. Połączenie ciecierzycy z czekoladą może zaskakiwać, ale wierzcie mi komponują się idealnie, zwłaszcza jeśli doda się do tego figi. Krem można podawać z chlebem, goframi czy po prostu wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Gotowy krem można przechowywać w lodówce zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Na blogu możecie odnaleźć przepis na KREM z awokado i kakao. Składniki: 1 szkl. ciecierzycy z puszki 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 6 sztuk suszonych fig skórka z połowy pomarańczy 1 łyżka amaretto Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W między czasie umieścić pozostałe składniki w misce. Gdy czekolada ostygnie dodać do pozostałych składników. Blenderem…

  • obiad

    PLACUSZKI cukiniowo – marchewkowe

    Najciekawsze kompozycje w kuchni powstają z niczego. Kiedy odkrywamy, że w lodówce jest tak zwane wszystko i nic trzeba włączyć kreatywność i kombinować. My wykombinowałyśmy takie cudo jak placuszki z cukinii i marchewki. Do połączenia tych dwóch warzyw chyba nie trzeba nikogo przekonywać, a dzięki odpowiedniej obróbce są też sycące.  Składniki 2 średnie cukinie średnia marchewka 2 jajka ok. 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej 3-4 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz do smaku 100 g słonecznik łuskany Cukinie i marchewkę dokładnie umyć obrać ze skórki, zetrzeć na dużych oczkach . Ząbki czosnku obrać i pokroić na drobną kostkę. Posolić startą cukinię i odłożyć na 15 minut. Po…

  • ciasto

    śliwkowe CIASTO z czekoladą

    Czekolada to fantastyczna część kulinarnego duetu. Jest tyle połączeń w których smakuje genialnie – czekolada z truskawkami, z orzechami, z kawą… Najlepszym duetem dla mnie jest ten ze śliwkami. Genialny pod każdym względem. Dlatego ciasto z tymi składnikami nie może długo stać niezjedzone. Z takiej ilości składników uda nam się upiec średniej wielkości pyszne ciasto. Wystarczy 15 minut plus 20 minut na pieczenie i ciasto gotowe. Składniki 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. błyskawicznych płatków owsianych ½ szkl. cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szkl. oleju roślinnego 1 szkl. mleka 1 jajko ok. 10 sztuk śliwek 100 g gorzkiej czekolady cukier puder do posypania ciasta…

  • przetwory

    SAŁATKA z ogórków do słoików

    Sierpień ucieka, a z nim czas na zrobienie przetworów na zimę. Nie ma na co czekać, trzeba działać. Dlatego dziś proponujemy sałatkę z ogórków. Dzięki nim zatrzymacie smak lata na dłużej. Składniki 2 kg średnich gruntowych ogórków  2 główki czosnku  garść natki pietruszki posiekanej  szklanka oleju Składniki na zalewę 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 ½ szklanki cukru sól, pieprz do smaku Słoiki i przykrywki umyć, wyparzyć i osuszyć. Ogórki dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać, ząbki grubo posiekać, natkę pietruszki posiekać. Wymieszać ogórki, czosnek, pietruszkę z olejem. Włożyć do słoików. Wszystkie składniki na zalewę zagotować – napełnić nią słoiki i zakręcić. Pasteryzować około 15…

  • obiad,  przystawka,  wegatariańskie

    TARTA z burakami i serem na żytnim spodzie

    Tarta to super pomysł na przekąskę lub dodatek do wakacyjnego obiadu. Można ja podać przyjaciołom na wieczornym spotkaniu przy winie lub  na pikniku. Przepis na dzisiejszą tarte różni się od pozostałych na blogu  żytnim spodem, który idealnie komponuje się z burakiem. Składniki na ciasto 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka maki żytniej 2/3 kostki masła (zimne) 1 jajko 1/4 łyżeczka soli Składniki na masę 1 sztuka średniej wielkości buraka oliwa z oliwek świeże zioła 2-3 ząbków czosnku  200-250 ml gęstego jogurtu 100 g sera gorgonzola 2 jajka  sól, pieprz Wszystkie składniki na ciasto dodawać po kolei do miski i powoli zagnieść. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Gotowe włożyć na minimum…

  • deser,  obiad

    tradycyjne GOFRY

    Gofry zawsze kojarzą mi się z latem, wakacjami i oczywiście polskim morzem. Ale kiedy urlop już z nami, trzeba sobie radzić inaczej. Dzięki  ubiciu białek i dodaniu ich delikatnie do ciasta gofry wychodzą chrupiące i oczywiście pyszne.    Składniki 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2 białka 2 żółtka szczypta soli Dodatkowo Ulubione składniki: cukier puder, bita śmietana, serek mascarpone, ulubione owoce, krem orzechowy i masło orzechowe itp. Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek i soli umieścić w misce i miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić razem ze szczyptą soli na sztywną…

  • dietetyczne,  przystawka

    Zdrowe CHLEBKI na przekąskę

    Gubi was podjadanie? Zwłaszcza kiedy przychodzą goście? Trudno nie sięgnąć po takiego małego „cosia” i nie pochrupać sobie. Problem w tym, że najczęściej te przekąski są niezdrowe i kaloryczne i to właśnie potem odbija się na samopoczuciu i wadze. Mam dla was alternatywę. Te chlebki są super zdrowe. Na pewno przypadną do gustu także waszym gościom. Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej 1 jajko dwie garści pestek słonecznika przyprawy, np.: słodka papryka i kolendra czarny sezam lub nasiona konopi Kaszę ugotować. Dodać do niej jajko, wymieszać. Dodać garść słonecznika i przyprawy. Zblendować. Dodać pozostały słonecznik i sezam. Uformować łyżeczką kształt. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut. Podawać z ulubionym dipem…

  • obiad,  zupa

    ZUPA krem z bobu

     To już końcówka wspaniałego sezonu na bób. Trzeba to uczcić i najeść się na „zapas”. Dlatego u nas ostatnio bób pojawia się często na stole, czy to w sałatce, czy na kanapce, czy solo. Dziś przyszedł czas na zupę. Pyszną, sycącą zupę krem. Kwintesencja wszystkiego co w bobie najlepsze.  Składniki: 1 ceblua 3 ząbki czosnku oliwa woreczek bobu sól pieprz curry słodka papryka liść laurowy chili opcjonalnie: wędzony łosoś/ płatki migdałów/ pietruszka/śmietana Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać ze skórki kiedy przestygnie. W tym czasie, posiekać cebule i czosnek. Podsmażyć warzywa na oliwie w garnku z grubym dnem. Dodać przyprawy według gustu. U nas: curry, chili, słodka papryka, pieprz,…

  • dietetyczne,  przystawka,  śniadanie,  wegatariańskie

    HUMUS z kukurydzy

    Nasza miłość do humusu trwa. Odkrywamy kolejne smaki i możliwości tej potrawy. Tym razem prezentujemy humus z kukurydzy. Trochę słodkawy i z orientalną nutką. Idealnie nadaje się do kanapek, chipsów lub innych ulubionych przekąsek.   Składniki ½ puszki kukurydzy ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki 1-2 łyżki pasty sezamowej (tahini) sól morska do smaku pieprz do smaku sok z ½ cytryny ¼ łyżeczki mielonego kminu 3 łyżki jogurtu naturalnego Wszystkie składniki miksować aż do uzyskania delikatnej i kremowej konsystencji. Humus można przechowywać w słoiku w lodówce przez 2-3 dni.   SMACZNEGO (K)