Pękające CIASTECZKA cytrynowe
Zapach cytrusów to zapach świąt podobnie jak zapach korzennej przyprawy. Dlatego ciasteczka mocno komponują mi się z klimatem magicznych świąt. Mocno cytrynowe smaki połączone z cukrem pudrem.
Możecie u nas znieść przepis na Pękające kakaowe CIASTECZKA.
Podpozycje innych świątecznych wypieków
Składniki
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 80 ml oleju
- skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- 3 szklani mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Jajka ubić z cukrem pudrem na jasną, jednolitą masę. Następnie dodać po kolei wszystkie pozostałe składniki: olej, skórkę z cytryny, sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać za pomocą robota kuchennego lub zagnieść ręcznie do połączenia. Powstanie mocno klejące ciasto.
Umieścić cisto na około 1 godzinę w lodówce.
Dużą blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować nieduże kulki (mniejsze od wielkości włoskiego orzecha), obtoczyć w cukrze pudrze. Układać na blasze w odstępach. Każdą kulkę spłaszczyć lekko palcem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
SMACZNEGO
(K)