ciasteczka,  święta

Pękające CIASTECZKA cytrynowe

Zapach cytrusów to zapach świąt podobnie jak zapach korzennej przyprawy. Dlatego  ciasteczka mocno komponują mi się z klimatem magicznych świąt. Mocno cytrynowe smaki połączone z cukrem pudrem.

Możecie u nas znieść  przepis na Pękające kakaowe CIASTECZKA.

Podpozycje innych świątecznych wypieków  

Składniki

  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 80 ml oleju
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 3 szklani mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek

Jajka ubić z cukrem pudrem na jasną, jednolitą masę. Następnie dodać po kolei wszystkie pozostałe składniki: olej, skórkę z cytryny, sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać za pomocą robota kuchennego lub zagnieść ręcznie do połączenia.  Powstanie mocno klejące ciasto.

Umieścić cisto na około 1 godzinę w lodówce.

Dużą blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować nieduże  kulki (mniejsze od wielkości włoskiego orzecha), obtoczyć w cukrze pudrze. Układać na blasze  w odstępach. Każdą kulkę spłaszczyć lekko palcem.

Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *