ciasteczka,  święta

CIASTECZKA szyszki

Pierwszy tegoroczny przepis świąteczny na ciasteczka. Tym razem takie, które kształtem przypominają szyszki. Wystarczy chwila żeby stworzyć ciekawe i pyszne ciasteczka które wyglądają bardzo zimowo, szczególnie oprószone cukrem pudrem.

Co roku pieczemy dużą ilość różnych ciasteczek którymi później obdarowujemy naszych bliskich. Smaczny, prosty i trafiający do serca (przez żołądek) prezent jest najlepszy.

Dlatego na blogu możecie odnaleźć dużo sprawdzonych przepisów na świąteczne ciasteczka.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 średnie jajko
  • 100 g mielony cukier trzcinowy/ cukier puder
  • 50 ml oleju roślinnego

Dodatkowo

  • cukier puder do oprószenia

Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Wymieszać ze sobą składniki. Odłożyć.

Do drugiej miski włożyć ciepłe masło i za pomocą blendera/robota kuchennego ucierać. Do masła dodawać stopniowo mielony cukier trzcinowy. Mieszać do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie wbić jajko i dodać olej. Mieszać aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.

Utartą masę z składników mokrych dodać do suchych i wymieszać. Kiedy ciasto będzie już jednolite i gładkie, należy przykryć gotowe ciasto folią i odłożyć go na około godzinę do lodówki.

Wyjąć ciasto z lodówki. Rękami odrywać niewielkie kulki wielkości śliwki, lekko spłaszczyć z jednej strony żeby kształtem przypominały łezkę. Ostatnim etapem jest zrobienie nożem nacięć, które będą wyglądały jak łuski szyszek.

Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Ciasta po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.


SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *