CIASTECZKA szyszki
Pierwszy tegoroczny przepis świąteczny na ciasteczka. Tym razem takie, które kształtem przypominają szyszki. Wystarczy chwila żeby stworzyć ciekawe i pyszne ciasteczka które wyglądają bardzo zimowo, szczególnie oprószone cukrem pudrem.
Co roku pieczemy dużą ilość różnych ciasteczek którymi później obdarowujemy naszych bliskich. Smaczny, prosty i trafiający do serca (przez żołądek) prezent jest najlepszy.
Dlatego na blogu możecie odnaleźć dużo sprawdzonych przepisów na świąteczne ciasteczka.
- CIASTECZKA migdałowe
- PIERNICZKOWE choinki
- Świąteczne, kruche CIASTECZKA
- CIASTECZKA cynamonowe z orzechami
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g miękkiego masła
- 1 średnie jajko
- 100 g mielony cukier trzcinowy/ cukier puder
- 50 ml oleju roślinnego
Dodatkowo
- cukier puder do oprószenia
Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Wymieszać ze sobą składniki. Odłożyć.
Do drugiej miski włożyć ciepłe masło i za pomocą blendera/robota kuchennego ucierać. Do masła dodawać stopniowo mielony cukier trzcinowy. Mieszać do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie wbić jajko i dodać olej. Mieszać aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Utartą masę z składników mokrych dodać do suchych i wymieszać. Kiedy ciasto będzie już jednolite i gładkie, należy przykryć gotowe ciasto folią i odłożyć go na około godzinę do lodówki.
Wyjąć ciasto z lodówki. Rękami odrywać niewielkie kulki wielkości śliwki, lekko spłaszczyć z jednej strony żeby kształtem przypominały łezkę. Ostatnim etapem jest zrobienie nożem nacięć, które będą wyglądały jak łuski szyszek.
Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Ciasta po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO
(K)