PANCAKES z truskawkami
Idealna wiosenna propozycja śniadania lub podwieczorka w sezonie truskawkowym. Amerykańskie naleśniki pokocha każdy zwłaszcza że można je przygotować na wiele sposobów.
Na blogu można znaleźć inne przepisy:
Wskazówki
- Jeśli nie macie cukru trzcinowego możecie użyć zwykłego cukru pudru.
- Tradycyjny cukier można zastąpić każdym innym zamiennikiem cukru.
- Truskawki można zamienić innymi świeżymi owocami np. borówkami amerykańskimi, malinami itp.
Składniki
- 250g mąki pszennej
- 50g trzcinowy cukier puder
- 50g roztopionego masła
- 250ml maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- kilka pokrojonych w plastry świeżych truskawek
Dodatkowo
- syrop klonowy, miód, cukier puder, świeże owoce
W dużej misce umieść wszystkie składniki z przepisu. Wymieszać je ze sobą. Można użyć robota kuchennego, blendera lub rózgi. Najważniejsze żeby składniki były dobrze wymieszane.
Gotowe ciasto nakładać małą chochlą na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażyć placuszki z jednej strony a na surową stronę ułożyć plastry truskawki i po koło 1 minucie obrócić pancakes.
Gotowe placuszki można podawać z syropem klonowym, świeżymi owocami lub cukrem pudrem.
SMACZNEGO
(K)