Flan pâtissier
Z pozoru sernik, a tak naprawdę francuskie ciasto budyniowe. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto które powinno podbić polskie stoły.
Deser prosto z Francji, a właściwie tarta budyniowa na spodzie z ciasta francuskiego.
Wskazówki
- Jeśli nie masz w domu laski wanilii można ją zastąpić ekstraktem waniliowym.
Składniki
- 1 l mleka
- 1 laska wanilii
- 240 g cukru
- 6 jajek
- 160 g skrobi ziemniaczanej
- 160 g śmietany 30%
- skórka z pomarańczy
Składniki na spód
- opakowanie ciasta francuskiego
- masło do posmarowania tortownicy
- cukier do opruszenia tortownicy
Laskę wanilii rozkroić na pół. Ostrzem noża wydobyć ziarnka wanilii i wrzucić je razem z połówkami laski do garnka z mlekiem. Mleko z wanilią podgrzać. Po zagotowaniu usunąć z mleka połówki laski.
Do osobnej miski wbić jajka i dodać cukier. Ubić za pomocą robota kuchennego lub blendera. Gdy masa zrobi się jaśniejsza dodać mąkę ziemniaczaną i mieszać całość.
Powoli masę jajeczną dodać do gotującego się mleka i ponownie mieszać za pomocą trzepaczki. Mieszać aż powstanie gęsta masa budyniowa. Zdjąć garnek z ognia i przykryć budyń folią spożywczą tak żeby dotykała wierzchu masy. Odstawić masę na godzinę do lodówki.
Tortownice wysmarować masłem i posypać cukrem. Dno i boki tortownicy wyłożyć ciastem francuskim i palcami przycisnąć wszystkie przecięcia tak żeby się połączyły. Całość ciasta francuskiego ponakłuwać widelcem. Odłożyć spód również na jedną godzinę do lodówki.
Po godzinie wylać masę jajeczną z lodówki i dodać śmietanę. Zblendować całość do momentu połącznia. Na koniec dodać startą skórkę z całej pomarańczy. Wymieszać.
Wyjąć spód z lodówki i przelać na niego gotową masę budyniową. Piec w piekarniku.
Piec w temperaturze 180°C prze około 70- 80 minut.
(K)