BROWNIE z burakiem
Niedawno był dzień buraka co zaowocowało brownie z burakiem na stole. Wykorzystanie warzyw do wypieków staje się coraz bardziej powszechne, bo coraz więcej osób docenia ich dobry wpływ na smak deserów. Nie ma lepszego połączenia jak zdrowy burak z odrobiną wytrawnej słody. Burak idealnie pasuje do ciast czekoladowych i sprawia, że ciasto jest wilgotniejsze.
Wskazówki
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Czekoladę posiekać na drobne kawałki
- Buraki wcześniej ugotować i ostudzić lub kupić wcześniej przygotowane. Zetrzeć je na małych oczkach.
- Jeśli nie masz w domu cukru trzcinowego lub kokosowego możesz zastąpić je każdym innym lub stworzyć mniej kaloryczną wersje z np. ksylitolem.
- Wymiary formy na brownie ok. 28 x 23 cm.
- Można ciasto polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem
Składniki na ciasto
- 250 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 140 g cukru trzcinowego
- 50-60 g cukru kokosowego
- 3 duże jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczka cynamonu
- 250 g ugotowanych buraków (niesolonych)
Składniki na polewę
- 100 g masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W garnku z grubszym dnem rozgrzać i rozpuścić masło. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Zostawić na kilka minut i zamieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia czekolady z masłem. Odstawić do ostudzenia.
Do miski wbić jajka i cukier, wymieszać za pomocą robota kuchennego lub rózgą kuchenną. Mieszać do momentu rozbełtania jajek. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę i masło. Wymieszać do momentu połączenia składników.
Przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem dodać do mokrej masy. Wymieszać tylko do połączenia składników. Na koniec dodać starte buraki i wymieszać.
Do przygotowanej formy wyłożonej papierem do piecznią przelać całą masę czekoladową.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 – 25 minut.
Polewa
Masło rozpuścić w garnku z grubszym dnem. Do rozpuszczonego masła dodać cukier i mleko. Mieszać do połączenia składników na koniec dodać kakao i wymieszać. Ostudzoną polewę przełożyć na brownie.
SMACZNEGO
(K)