ciasto

BROWNIE z burakiem

Niedawno był dzień buraka co zaowocowało brownie z burakiem na stole. Wykorzystanie warzyw do wypieków staje się coraz bardziej powszechne, bo coraz więcej osób docenia ich dobry wpływ na smak deserów. Nie ma lepszego połączenia jak zdrowy burak z odrobiną wytrawnej słody. Burak idealnie pasuje do ciast czekoladowych i sprawia, że ciasto jest wilgotniejsze.

Wskazówki

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • Czekoladę posiekać na drobne kawałki
  • Buraki wcześniej ugotować i ostudzić lub kupić wcześniej przygotowane. Zetrzeć je na małych oczkach.
  • Jeśli nie masz w domu cukru trzcinowego lub kokosowego możesz zastąpić je każdym innym lub stworzyć mniej kaloryczną wersje z np. ksylitolem.
  • Wymiary formy na brownie ok.  28 x 23 cm.
  • Można ciasto polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem

Składniki na ciasto

  • 250 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 50-60 g cukru kokosowego
  • 3 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka cynamonu
  • 250 g ugotowanych buraków (niesolonych)

Składniki na polewę

  • 100 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

W garnku z grubszym dnem rozgrzać i rozpuścić masło. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Zostawić na kilka minut i zamieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia czekolady z masłem. Odstawić do ostudzenia.

Do miski wbić jajka i cukier, wymieszać za pomocą robota kuchennego lub rózgą kuchenną. Mieszać do momentu rozbełtania jajek. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę i masło. Wymieszać do momentu połączenia składników.

Przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem dodać do mokrej masy. Wymieszać tylko do połączenia składników. Na koniec dodać starte buraki i wymieszać.

Do przygotowanej formy wyłożonej papierem do piecznią przelać całą masę czekoladową.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 – 25 minut.

Polewa

Masło rozpuścić w garnku z grubszym dnem. Do rozpuszczonego masła dodać cukier i mleko. Mieszać do połączenia składników na koniec dodać kakao i wymieszać. Ostudzoną polewę przełożyć na brownie.  

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *