Kruche CIASTECZKA z mąki migdałowej
Ciasta z tego przepisu są bardzo kruche i po prostu rozpływają się w ustach. Polecam je wszystkim smakosza drobnych przyjemności.
Wskazówki
- jeśli nie masz mąki migdałowej możesz ja zrobić mieląc migdały na drobno.
Inne przepisy na ciasteczka
Składniki
- 230-250 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g maki pszennej
- 170 g maki ziemniaczanej
- 100 g mąki migdałowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zagnieść z nich cisto. Gotową masę odłożyć do lodówki na pół godzinny. Przygotować blasze z papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta uformować wałek o średnicy 1,5-2 cm. Za pomocą noża odciąć kawałki o 1 cm szerokości. Ułożyć na blasze.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
Po upieczeniu odstawić ciasteczka do ostygnięcia.
SMACZNEGO
(K)