SERNIK piernikowy
Do świątecznych przepisów dołącza dzisiaj przepis na sernik piernikowy. Sernik zyskuję świąteczny smak dzięki korzennym ciasteczką w spodzie oraz przyprawie do piernika w masie serowej.
Wskazówki
- Sernik dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury nie opadnie a masa serowa jest idealnie wilgotna.
- Gotowy sernik można przyozdobić pierniczkami. Przepis znajdziecie tutaj.
Przepisy na inne serniki:
Spód
- 180 g ciastek korzennych
- 50 g miękkiego masła
- 30 g migdałów
- 20 g orzeszków ziemnych
- 1, 5 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
Masa serowa
- 1 kg białego sera z wiadereczka
- 4 jajka
- 100 g masła
- ¾ szklanka cukru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) o średnicy 24 cm.
Spód
Ciasteczka za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Orzechy również bledować na drobno. Dodać roztopione masło i przyprawę do piernika. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dobrze ugnieść spód (można to zrobić dnem szklanki).
Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Sernik
Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić i odczekać aż ostygnie, żeby po wymieszaniu ze składnikami masa się nie ścięła.
Do sera wbijać pojedynczo jajka i po każdym dobrze wymieszać. Następnie dodać roztopione masło, cukier, skrobie ziemniaczaną i przyprawę do piernika. Składniki mieszać delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje budyniu. Można użyć robota kuchennego do wyrobienia masy serowej.
Przelać masę na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek.
Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20minut w nagrzanym piekarniku.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi.
Dzięki zabiegowi zmiany temperatur w czasie pieczenia, ciasto nie opada i jest puszyste.
SMACZNEGO
(K)