sernik,  święta

SERNIK piernikowy

Do świątecznych przepisów dołącza dzisiaj przepis na sernik piernikowy. Sernik zyskuję świąteczny smak dzięki korzennym ciasteczką w spodzie oraz przyprawie do piernika w masie serowej.

Wskazówki

  • Sernik dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury nie opadnie a masa serowa jest idealnie wilgotna.
  • Gotowy sernik można przyozdobić pierniczkami. Przepis znajdziecie tutaj.

Przepisy na inne serniki:

Spód

  • 180 g ciastek korzennych
  • 50 g miękkiego masła
  • 30 g migdałów
  • 20 g orzeszków ziemnych
  • 1, 5 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników

Masa serowa

  • 1 kg białego sera z wiadereczka
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • ¾ szklanka cukru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) o średnicy 24 cm.

Spód

Ciasteczka za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Orzechy również bledować na drobno. Dodać roztopione masło i przyprawę do piernika. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dobrze ugnieść spód (można to zrobić dnem szklanki).

Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Sernik

Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić i odczekać aż ostygnie, żeby po wymieszaniu ze składnikami masa się nie ścięła.

Do sera wbijać pojedynczo jajka i po każdym dobrze wymieszać. Następnie dodać roztopione masło, cukier, skrobie ziemniaczaną i przyprawę do piernika. Składniki mieszać delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje budyniu. Można użyć robota kuchennego do wyrobienia masy serowej.

Przelać masę na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek.

Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20minut w nagrzanym piekarniku.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut.

Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.

Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi.

Dzięki zabiegowi zmiany temperatur w czasie pieczenia, ciasto nie opada i jest puszyste.


SMACZNEGO


(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *