CIASTECZKA migdałowe
Jeśli lubisz smak migdałów to ciasteczka są dla Ciebie. Ciasteczka świąteczne lub na każdą inna okazje. Idealne do kawy czy herbaty.
Wskazówki
- jeśli nie masz mąki migdałowej możesz ja zrobić mieląc migdały na drobno.
- można użyć robota kuchennego lub zagnieść ciasto ręcznie.
- uwaga ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są miękkie i mogą się kruszyć. Musza ostygnąć przed podaniem.
Zapraszamy do przepisów na inne świąteczne przysmaki
Składniki
- 1 jajko
- 60 g cukru pudru
- łyżka miękkiego masła
- 150 g mąki migdałowej
- 40 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
- cukier puder do obtaczania ciastek
Jajko ubić z cukrem pudrem na jasną, jednolitą masę. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki: masło, mąkę migdałową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia. Powstanie mocno klejące ciasto.
Przenieść ciasto do miski i wstawić na godzinę do lodówki.
Dużą blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować nieduże kulki (mniejsze od wielkości włoskiego orzecha), obtoczyć w cukrze pudrze. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Każdą kulkę spłaszczyć lekko palcem.
Piec w temperaturze 170°C przez około 13 minut.
Wyjąć i studzić na metalowej kratce.
SMACZNEGO
(K)