MUFFINKI czekoladowe z kremem mascarpone
Grudniowe czekoladowe mufinki z czerwonym, świątecznym kremem.
Idealne babeczki na świąteczna lub każdą inną okazję.
Wslazówki
- Krem należy przygotować z kilkugodzinnym wyprzedzaniem
- Zamiast czekolady karmelowej można użyć tylko czekolady białej
- Można użyć innych kolorów barwinka
- Na górę kremu można obsypać małymi cukiereczkamicukier
Składniki na muffinki
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 90 g gorzkiej czekolady
Składniki na krem
- 250 ml śmietany 30%
- 80 g czekolady karmelowej
- 40-50 g czekolady białej
- ¼ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku
- 250 g serka mascarpone
Krem
W garnku z grubym dnem zagotować śmietanę aż będzie bardzo gorąca. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę i barwnik spożywczy. Mieszać do momentu połączenia składników. Ostudzić i przykryć folią garnek. Umieścić w lodówce na minimum 6 godzin.
Po tym czasie czerwoną masę umieścić w misce dodać serek mascarpone i za pomocą miksera lub robota kuchennego wymieszać masę do uzyskania gęstego kremu.
Muffinka
Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao). W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki (olej, jajko i mleko).
Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
Gotową masę na babeczki przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Umieścić babeczki w piekarniku.
Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
Czerwony krem umieścić najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego i końcówki do kremów lub nakładać łyżeczką. Można dodać drobne cukierki i dekoracje świąteczne.
SMACZNEGO
(K)