CRUMBLE z jabłkami i brzoskwiniami
Co prawda aura na zewnątrz wakacyjna ale nie da się ukryć że jesień nadchodzi wielkim krokami. Dzisiejsza propozycja idealne nadaje się na przywitane tej pory roku. Crumble to owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie użyć każdych sezonowych owoców jakie macie w domu. Idealny deser a do tego banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.
Na blogu możecie znaleźć podobny przepis na CRUMBLE ze śliwkami, brzoskwiniami i malinami.
Składniki na spód Crumble
- 2-3 duże jabłka
- 2 brzoskwinie
- 80 g cukier trzcinowy
- 1 duża łyżka cynamonu
Składniki na kruszonkę
- 150 g cukier trzcinowy
- 150 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- ok. 70 g migdałów w płatkach
- ½ szklanki wiórków kokosowych
Dodatkowo
Duże naczynie żaroodporne
Owoce umyć i obrać. Wymieszać je z cukrem i cynamonem ułożyć równomiernie w naczyniu żaroodpornym.
Kruszonka
Cukier, masło w kostkach, mąka, migdały oraz wiórki kokosowe zagnieść ze sobą. Do uzyskania konsystencji mokrego, lekko sypkiego piasku. Na ułożone owoce wysypać całą kruszonkę.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Piec do momentu kiedy kruszonka się zarumieni.
SMACZNEGO
(K)