deser

CRUMBLE z jabłkami i brzoskwiniami

Co prawda aura na zewnątrz wakacyjna ale nie da się ukryć że jesień nadchodzi wielkim krokami. Dzisiejsza propozycja idealne nadaje się na przywitane tej pory roku.  Crumble to owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie użyć każdych sezonowych owoców jakie macie w domu. Idealny deser  a do tego banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.

Na blogu możecie znaleźć podobny przepis na CRUMBLE ze śliwkami, brzoskwiniami i malinami.

Składniki  na spód Crumble

  • 2-3 duże jabłka
  • 2 brzoskwinie
  • 80 g cukier trzcinowy
  • 1 duża łyżka cynamonu

Składniki na kruszonkę

  • 150 g cukier trzcinowy
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • ok. 70 g migdałów w płatkach
  • ½ szklanki wiórków kokosowych 

Dodatkowo

Duże naczynie żaroodporne

Owoce umyć i obrać. Wymieszać je z cukrem i cynamonem  ułożyć równomiernie w naczyniu żaroodpornym.

Kruszonka

Cukier, masło w kostkach, mąka, migdały oraz wiórki kokosowe zagnieść ze sobą. Do uzyskania konsystencji mokrego, lekko sypkiego piasku. Na ułożone owoce wysypać całą kruszonkę.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Piec do momentu kiedy kruszonka się zarumieni.


SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *