Drożdżowe CIASTO z Borówkami
Ciasto drożdżowe można przygotować z dowolnym ulubionym owocem.
Drożdżówka wychodzi z tego przepisu wyjątkowo miękka i puszysta.
Składniki na zaczyn
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka (250 ml) letniego mleka
- 100 g mąki
- 50 g cukru
Składniki na ciasto
- 3 jajka
- 100 g białego cukru
- 400 g mąki pszennej (typu 450)
- 100 g roztopionego i schłodzonego masła
- owoce np. borówki amerykańskie, truskawki, rabarbar
Składniki kruszona
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
Składniki na rozczyn wymieszać w większym naczyniu: drożdże rozdrobnić, zalać letnim mlekiem, dodać mąkę i cukier. Zamieszać i odstawić na około 15 minut pod przykryciem. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
Do gotowego rozczynu dodać po kolei: jajka, cukier, mąkę oraz roztopione i ostudzone masło. Zagnieść wszystkie składniki ze sobą. Można do tego użyć robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.
Gotowe ciasto odstawić na około 1 godzinę w ciepłym miejscu i pod przykryciem. Po tym czasie ciasto powinno urosnąć. Wyrośnięte ciasto przełożyć do dużej formy, rozłożyć je po całej powierzchni naczynia. Na wierzch ciasta wyłożyć przygotowane owoce. Pozostawić ciasto jeszcze na kilka minut, żeby podrosło w formie.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Zagnieść mąkę, cukier oraz masło ze sobą, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku. Posypać kruszonką całe ciasto.
Piec w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut.
Ostudzoną drożdżówkę można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
(K)