obiad,  przystawka,  sałatka,  wegetariańskie

OGÓRKOWE Kimchi

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że w Korei kimchi nie robi się tylko z sałaty pekińskiej, ale również z wielu innych warzyw. Dzisiejsza nasza propozycja to ogórki po koreańsku. Duży plus tego kimchi to fakt, że można go jeść nawet po kilku godzinach, a nie jak tradycyjne kimchi z sałaty pekińskiej, dopiero po kilku dniach.

Ogórkowe kimchi może być dodatkiem do obiadu, kanapek, ale najlepiej smakuje z dobrym jakościowo białym ryżem. Danie jest ostre, dzięki koreańskiej przyprawie – papryce gochu garu. Nie polecam tego dania osobom, które nie gustują w ostrych smakach.

Wskazówki:

  • Żeby zaostrzyć smak ogórków, można dodać jeszcze jedną łyżkę papryki gochu garu.
  • Ogórki gruntowe można zastąpić szklarniowymi (wówczas wystarczą 3 ogórki).
  • Ogórkowe kimchi można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

Składniki:

  • 5 dużych ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 biała cebula
  • 3/5 sztuki ząbków czosnku
  • zielona cebulka
  • 2 łyżki papryki gochu garu
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki prażonego sezamu
  • ½ szklanki letniej wody

Ogórki umyć pod bieżącą wodą i pokroić w długie, cienkie paski. Następnie posypać ogórki 2 łyżkami soli i odstawić na 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.

Marchewkę obrać i pokroić w paski. Białą cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do miski. Zieloną cebulkę pokroić na drobne kawałki i dodać do czosnku. Następnie dodać paprykę, cukier, sos sojowy oraz prażony sezam, na końcu wlać wodę i wymieszać składniki. Do wymieszanych składników dodać pokrojoną marchewkę i cebulę, zamieszać.

Ogórki dokładnie umyć z soli i odsączyć z wody. Przygotować najlepiej szklane lub porcelanowe naczynie z pokrywką. Układać ogórki na przemian z ostrym sosem, tworząc kilka warstw. Całość przykryć pokrywką i umieścić w lodówce. Po 12 godzinach można podawać ogórkowe kimchi.


SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *