ciasto drożdżowe,  wegetariańskie

Drożdżówki z świeżymi pomidorami

Kochamy pomidory, i oczywiste jest, że jeśli chodzi o kanapki, to zawsze z pomidorem; jeśli o burgery, to również z pomidorem; jeśli zaś o sałatki, to już na pewno z pomidorem. Dzień bez pomidora to dzień zmarnowany, zwłaszcza w sezonie pomidorowym. Korzystamy z nich ile tylko się da.

Wskazówki:

  • W tym przepisie może was zaskoczyć dodatek cynamonu – to moje ostatnie odkrycie. Dosłownie szczypta cynamonu podkreśla smak świeżych pomidorów.
  • Jeśli posiadasz świeże zioła, możesz je dodać do farszu.
  • Koperek w cieście drożdżowym również może się znaleźć, choć nie jest konieczny.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 21 g świeżych drożdży
  • 450 ml lekko ciepłej wody
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 małe łyżeczki suszonego koperku

Składniki na farsz:

  • 2 średniej wielkości pomidory (mogą być różnych kolorów)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cynamonu

Do miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj pokruszone drożdże, wodę, oliwę z oliwek, pieprz oraz sól. Delikatnie zagnieć ciasto. Powinno ono być mocno kleiste. Możesz skorzystać z robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego. Dużą miskę natłuścić oliwą i przenieść do niej przygotowane ciasto. Odstaw je na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Po godzinie dodaj suszony koperek i ponownie zagnieć ciasto, przekładając jego boki do środka miski kilka razy. Odstaw ciasto pod przykryciem na około 1 godzinę.

Przygotuj dużą brytfannę do piekarnika i wyłóż ją papierem do pieczenia. Podziel gotowe ciasto na 8-9 części i formuj z nich spłaszczone kule. Układaj je w większej odległości od siebie, aby w trakcie pieczenia małe drożdżówki się nie połączyły. Przygotowane kawałki odstaw na kilka minut. W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój dużego pomidora lub dwa mniejsze w kostkę, dodaj posiekany czosnek oraz na sam koniec szczyptę cynamonu.

Nałóż przygotowany farsz na każdy placek i lekko go dociskając. Włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piecz w temperaturze 200°C przez 20-25 minut.


SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *