Drożdżówki z świeżymi pomidorami
Kochamy pomidory, i oczywiste jest, że jeśli chodzi o kanapki, to zawsze z pomidorem; jeśli o burgery, to również z pomidorem; jeśli zaś o sałatki, to już na pewno z pomidorem. Dzień bez pomidora to dzień zmarnowany, zwłaszcza w sezonie pomidorowym. Korzystamy z nich ile tylko się da.
Wskazówki:
- W tym przepisie może was zaskoczyć dodatek cynamonu – to moje ostatnie odkrycie. Dosłownie szczypta cynamonu podkreśla smak świeżych pomidorów.
- Jeśli posiadasz świeże zioła, możesz je dodać do farszu.
- Koperek w cieście drożdżowym również może się znaleźć, choć nie jest konieczny.
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 21 g świeżych drożdży
- 450 ml lekko ciepłej wody
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 małe łyżeczki suszonego koperku
Składniki na farsz:
- 2 średniej wielkości pomidory (mogą być różnych kolorów)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cynamonu
Do miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj pokruszone drożdże, wodę, oliwę z oliwek, pieprz oraz sól. Delikatnie zagnieć ciasto. Powinno ono być mocno kleiste. Możesz skorzystać z robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego. Dużą miskę natłuścić oliwą i przenieść do niej przygotowane ciasto. Odstaw je na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Po godzinie dodaj suszony koperek i ponownie zagnieć ciasto, przekładając jego boki do środka miski kilka razy. Odstaw ciasto pod przykryciem na około 1 godzinę.
Przygotuj dużą brytfannę do piekarnika i wyłóż ją papierem do pieczenia. Podziel gotowe ciasto na 8-9 części i formuj z nich spłaszczone kule. Układaj je w większej odległości od siebie, aby w trakcie pieczenia małe drożdżówki się nie połączyły. Przygotowane kawałki odstaw na kilka minut. W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój dużego pomidora lub dwa mniejsze w kostkę, dodaj posiekany czosnek oraz na sam koniec szczyptę cynamonu.
Nałóż przygotowany farsz na każdy placek i lekko go dociskając. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piecz w temperaturze 200°C przez 20-25 minut.
(K)