
TARTA z szparagami i serem ricotta
Czas wiosny to sezon szparagowy. O wspaniałych właściwościach tego warzywa słyszał już chyba każdy. Dlatego nie będziemy ich przytaczać ale przypomnimy tylko że są mega pyszne i można je jeść na tysiące sposobów. Dzisiaj zaproponujemy wam TARTĘ z szparagami i serem ricotta.
Przepisy na inne tarty
Składniki na spód
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g (3-4 łyżki) zimnej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na farsz
- ½ pęczka zielonych szparag
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- zioła np. oregano
- przyprawy sól, pieprz
- 200 g serka Ricotta
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki kuminu
Dodatkowo
- świeże zioła według uznania
Spód
Wszystkie składniki na spód umieścić w dużej misce i zagnieść ze sobą do momentu połączenia składników. Starać się ugnieść ciasto jak najszybciej żeby nie zagrzać składników (można też użyć do tego robota kuchennego). Kulę z zagniecionego ciasta umieścić na 30-45 minut w lodówce.
Po tym czasie wyjąć ciasto i za pomocą wałka rozwałkować ciasto i przenieś je do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Przygotowane ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem. Dodatkowo można je obciążyć fasolą lub innymi warzywami strączkowymi umieszczonymi na papierze do pieczenia aby ciasto nie napuchło w czasie pieczenia wyjąć je po 10 minutach.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 10 minut.
Podpieczony sód ostudzić.
Farsz do tarty
Szparagi dokładnie umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Zagotować osoloną wodę, dodać szparagi i gotować 4 minuty. Po tym czasie wyjąć i przełożyć do miski z zimną wodą. Wyjąc i osuszyć szparagi.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry. Jajka ubić w misce razem z jogurtem. Masę jajeczną doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Ricottę osobnej misce utrzeć z dodatkiem soli, pieprzu, kuminu i gałki muszkatołowej.
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną ricottę, pokrojony w plastry czosnek i osuszone szparagi. Zalać całość masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika.
Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
Gotowią tartę można przyozdobić ulubionymi świeżymi ziołami.



SMACZNEGO
(K)

