Kolorowe CISATECZKA z cukiereczki
Z przepisu wychodzą bardzo kruche i kolorowe ciasteczka. Ciastka zachwycą zwłaszcza najmłodszych. A wspólne pieczenie daje dużo zabawy.
Wychodzi około 20 sztuk ciasteczek.
Na blogu można znaleźć inne przepisy na kruche ciasteczka:
SKŁADNIKI
- 300-330 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 160 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cyrku z prawdziwą wanilią
- paczka czekoladowych cukierków typu m&m
Mąkę przesiać, połączyć z sodą i solą. Wymieszać.
W osobnej misce utrzeć masło z cukrem. Mieszać około trzech minut aż masa zjaśnieje i połączy się z cukrem (można użyć robota kuchennego). Następnie zmniejszyć obroty i dodać jajko i cukier waniliowy. Wymieszać do momentu połączenia.
Masę maślaną wymieszać z mąką, sodą i solą. Mieszać do połączenia i utworzenia się jednorodnego ciasta (można ręcznie).
Z gotowego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużej odległości od siebie, żeby w trakcie pieczenia się nie połączyły.
Każdą kulkę lekko spłaszczyć i lekko wcisnąć kilka czekoladowych cukierków.
Piec w temperaturze 170°C przez koło 12 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka ostudzić na kratce.
SMACZNEGO
(K)