TARTA z karmelem i orzechami
Dla miłośników tarty i orzechów ciasto idealne.
Masa orzechowa jest bardzo słodka i żeby zrównoważyć smaki nie dodawałam cukru do spodu tarty. Jeśli komuś te dodatkowe kalorie nie przeszkadzają można go oczywiście dodać według upodobań.
Można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem i orzechami.
Składniki na spód
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g (3-4 łyżki) zimnej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na masę orzechową
- 250 g cukru
- 250 g różnych orzechów
- 330 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Spód
Wszystkie składniki na spód umieścić w dużej misce i zagnieść ze sobą do momentu połączenia składników. Starać się ugnieść ciasto jak najszybciej żeby nie zagrzać składników (można też użyć do tego robota kuchennego). Kulę z zagniecionego ciasta umieścić na 30-45 minut w lodówce.
Po tym czasie wyjąć ciasto i za pomocą wałka rozwałkować ciasto i przenieś je do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Przygotowane ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem. Dodatkowo można je obciążyć fasolą lub innymi warzywami strączkowymi umieszczonymi na papierze do pieczenia aby ciasto nie napuchło w czasie pieczenia wyjąć je po 10 minutach i piec przez kolejne 10. Zostawić spód do ostygnięcia.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 10+10 minut.
Masa orzechowa
Do garnka z grubym dnem wsypać równomiernie cukier. Gotować aż cukier się rozpuści i będzie mieć ciemno brązowa barwę. Zmniejszyć ogień na kuchence i powoli dodać śmietanę. Mieszać i uważać żeby masa się nie przypaliła. Gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać masło i sól. Mieszać do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Na koniec dodać orzechy, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić masę do ostygnięcia.
Wylać równomiernie, całą masę orzechową na wcześniej przygotowany spód. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie można tarta jest gotowa.
SMACZNEGO
(K)