CIASTO z jabłkami oraz miechunką
Podobne ciasto już znajduję się na naszym blogu. Możecie go odnaleźć pod tym linkiem:
Tym razem do ciasta dodałyśmy małe pomarańczowe owoce – Physalis czyli złotą jagodę. Miechunka bo tak nazywamy ten owoc jest w smaku jednocześnie słodki, kwaśny oraz gorzki. Posiada wiele witamin w tym tą tak nam teraz potrzebną witaminę C, która walczy z przeziębieniem.
Składniki
- 5 jabłek
- 1 szkl. brązowego cukru
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 szkl. bakalii (u mnie suszona żurawina i orzechy włoskie)
- 10-12 sztuk Miechunka (Physalis)
Dodatkowo
Jabłka pokroić w drobna kostkę i zasypać brązowym cukrem. Odstawić na 30 minut. Odsączyć nadmiar soku, który powstanie po odstawieniu.
Dodać jajka, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i olej. Wymieszać, na końcu dodać bakalie (na jakie macie akurat ochotę) oraz przekrojone na pół miechunki. Dokładnie wymieszać. Przenieść do wcześniej przygotowanej formy na ciasto.
Piec w temperaturze 200°C przez 40-45 minut.
Ostygnięte ciasto można udekorować kremem z białej czekolady i mascarpone, lukrem lub czekoladą z cukierkami.
SMACZNEGO
(K)