ciasto,  święta

CIASTO z jabłkami oraz miechunką

Podobne ciasto już znajduję się na naszym blogu. Możecie go odnaleźć pod tym linkiem:

Tym razem do ciasta dodałyśmy małe pomarańczowe owoce – Physalis czyli złotą jagodę. Miechunka bo tak nazywamy ten owoc jest w smaku jednocześnie słodki, kwaśny oraz gorzki. Posiada wiele witamin w tym tą tak nam teraz potrzebną witaminę C, która walczy z przeziębieniem.

Składniki

  • 5 jabłek
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl. bakalii (u mnie suszona żurawina i orzechy włoskie)
  • 10-12 sztuk Miechunka (Physalis)

Dodatkowo

Jabłka pokroić w drobna kostkę i zasypać brązowym cukrem. Odstawić na 30 minut. Odsączyć nadmiar soku, który powstanie po odstawieniu.

Dodać jajka, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i olej. Wymieszać, na końcu dodać bakalie (na jakie macie akurat ochotę) oraz przekrojone na pół miechunki. Dokładnie wymieszać. Przenieść do wcześniej przygotowanej formy na ciasto.

Piec w temperaturze 200°C przez 40-45 minut.

Ostygnięte ciasto można udekorować kremem z białej czekolady i mascarpone, lukrem lub czekoladą z cukierkami.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *