PIERNICZKOWE choinki
Masz już dosyć tradycyjnych pierniczków które można powieści na świątecznym drzewku?
A co powiesz na pierniczki w kształcie choinki, które zaskoczą wszystkich swoim smakiem i wyglądem.
Przygotowanie deserów należy zaplanować z wyprzedzeniem, ponieważ część kremu musi odczekać w lodówce minimum 6 godzin.
Z przepisu na pierniczki wychodzi około 1 kg ciasta. Można z całości zrobić dużą ilość piernikowych choinek lub z części ciasta wyciąć inne kształty.
Na blogu można znaleźć przepis na choinkowe muffinki.
Składniki na pierniczki
- 140 g miodu
- 200g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- Starta skórka z 1 cytryny
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 rozbełtane jajko
Krem
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 130g białej czekolady
- ¼ łyżeczki zielonego barwnika spożywczego w proszku
- 200 g serka mascarpone
Dodatkowo
- cukierki do dekoracji
Krem
W garnku z grubym dnem zagotować śmietanę 36% aż będzie bardzo gorąca. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę i zielony barwnik spożywczy. Mieszać do momentu połączenia składników. Ostudzić i przykryć folią garnek. Umieścić w lodówce na minimum 6 godzin.
Zieloną masę umieścić w misce dodać serek mascarpone i za pomocą miksera lub robota kuchennego wymieszać masę do uzyskania gęstego kremu.
Pierniczki
Do większego garnka z grubszym dniem przelać miód, cukier, masło, skórkę z cytryny orasz przyprawy. Całość mieszać i doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia. Trzymać na ogniu aż cukier się roztopi. Doprowadzić do lekkiego wrzenia.
Zdjąć z ognia i dodać sodę oczyszczoną. Zamieszać do momentu połączenia składników, uwaga masa zacznie się pienić. Odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut.
Do miodowej masy dodać przesiana mąkę i sól można mieszać łyżką lub za pomocą robota kuchennego.
Na koniec dodać jajko i wymieszać całość.
Ciasto będzie się mocno kleić do rąk, zagnieść jeszcze chwilę. Następnie zrobić kule i owinąć w folię i na minimum 1 godzinę zostawić w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto i wyciąć koła o 3 różnych średnicach. (ok. 3 cm, 2 cm i 1 cm). Można do tego użyć różnych kieliszków. Małe piernikowe gwiazdki (jeśli macie foremkę).
Piec pierniczki w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut.
Zostawić pierniczki do ostygnięcia po wyjęciu z piekarnika.
Na największym kółku umieścić zielony krem najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego i końcówki do kremów lub nakładać łyżeczką. Następnie położyć mniejsze kółko i lekko docisnąć. Położyć kolejną część kremu ponownie krem i na koniec wbić małą gwiazdkę. Gotowe małe choinki udekorować cukiereczkami.
Deserki można podawać od razu lub umieścić w lodówce, gdy chcemy podać je późnej.
SMACZNEGO
(K)