Świąteczne PIERNICZKI
Szukasz łatwego i szybkiego przepisu na pierniczki? Jesteś w dobrym miejscu. Ciasteczka z tego przepisu nadają się na świąteczną ozdobę choinkową, ale przede wszystkim są pyszne, zarówno po upieczeniu jak i później. Pierniczki są miękkie i nie potrzebują długiego odczekania zanim nadadzą się do jedzenia.
Przepis używamy od lat na naszych corocznych pierniczkowych spotkaniach z znajomymi.
Na blogu możecie również znaleźć inne przepisy na szybkie i super smaczne pierniczki świąteczne:
Składniki na pierniczki
- 140 g miodu
- 200g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- starta skórka z 1 cytryny
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 rozbełtane jajko
Dodatkowo
- lukier
- cukierki do dekoracji
Pierniczki
Do większego garnka z grubszym dniem przelać miód, cukier, masło, skórkę z cytryny orasz przyprawy. Całość mieszać i doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia. Trzymać na ogniu aż cukier się roztopi. Doprowadzić do lekkiego wrzenia.
Zdjąć z ognia i dodać sodę oczyszczoną. Zamieszać do momentu połączenia składników, uwaga masa zacznie się pienić. Odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut.
Do miodowej masy dodać przesiana mąkę i sól można mieszać łyżką lub za pomocą robota kuchennego.
Na koniec dodać jajko i wymieszać całość.
Ciasto będzie się mocno kleić do rąk, zagnieść jeszcze chwilę. Następnie zrobić kule i owinąć w folię i na minimum 1 godzinę zostawić w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto i wyciąć ulubione kształty (pamiętajcie, że jeśli chcecie powiesić je na choince to trzeba zrobić też małe dziurki na sznurek).
Piec pierniczki w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut.
Zostawić pierniczki do ostygnięcia po wyjęciu z piekarnika.
Wystygnięte pierniczki można ozdobić lukrem i cukierkami.
SMACZNEGO
fot. J.Romer
(A,K)