ciasto

CRUMBLE ze śliwkami, brzoskwiniami i malinami

Crumble to tak naprawdę owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie użyć każdych sezonowych owoców jakie macie w domu. Idealny deser na jesienne wieczory, a do tego banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki na spód Crumble

  • ok. 500 g śliwek
  • 2 brzoskwinie
  • garść malin
  • 80-100 g cukru

Składniki na kruszonkę 

  • 150 g cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 150 g mąki pszennej

Dodatkowo

  • masło do posmarowania naczynia żaroodpornego.

Naczynie żaroodporne wysmarować obficie masłem.

Owoce umyć i obrać. Wymieszać je z cukrem i ułożyć równomiernie w naczyniu żaroodpornym. 

Kruszonka

Cukier, masło w kostkach, migdały oraz mąkę zagnieść ze sobą. Do uzyskania konsystencji mokrego, lekko sypkiego piasku. Na ułożone owoce wysypać całą kruszonkę.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Piec do momentu kiedy kruszonka się zarumieni. 

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *