CRUMBLE ze śliwkami, brzoskwiniami i malinami
Crumble to tak naprawdę owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie użyć każdych sezonowych owoców jakie macie w domu. Idealny deser na jesienne wieczory, a do tego banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki na spód Crumble
- ok. 500 g śliwek
- 2 brzoskwinie
- garść malin
- 80-100 g cukru
Składniki na kruszonkę
- 150 g cukru
- 150 g zimnego masła
- 100 g migdałów w płatkach
- 150 g mąki pszennej
Dodatkowo
- masło do posmarowania naczynia żaroodpornego.
Naczynie żaroodporne wysmarować obficie masłem.
Owoce umyć i obrać. Wymieszać je z cukrem i ułożyć równomiernie w naczyniu żaroodpornym.
Kruszonka
Cukier, masło w kostkach, migdały oraz mąkę zagnieść ze sobą. Do uzyskania konsystencji mokrego, lekko sypkiego piasku. Na ułożone owoce wysypać całą kruszonkę.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Piec do momentu kiedy kruszonka się zarumieni.
SMACZNEGO
(K)