PESTO z zielonej pietruszki
Idealny dodatek do kanapek czy makronu. Szybko się przyrządza i można przechowywać w lodówce nawet do siedmiu dni. Jeśli nie chcecie aby konsystencja pesto była idealnie gładka możecie zostawić większe kawałki słonecznika i pietruszki.
Na blogu możecie znaleźć inne przepisy z pesto w roli głównej:
– PESTO ze świeżych pomidorów i rukoli
Składniki
- 1 szklanka prażonego słonecznika
- 1 duży, posiekany na kawałki pęczek natki pietruszki
- ½ szklanki startego na drobno żółtego sera typu cheddar
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub posiekanego na bardzo drobne kawałeczki
- ok. ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Słonecznik, posiekany pęczek pietruszki, ser oraz ząbki czosnku wymieszać razem za pomocą blendera. Zmielić wszystko ze sobą. Następnie dodać olej i sok z cytryny, wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Gotowe.
SMACZNEGO
(K)