ciasto

Owocowe CIASTO z ricottą

Ciasto sezonowe z borówkami i malinami ale również można zastąpić innymi ulubionymi owocami. Wypiek jest puszysty a dzięki serowi ricotta zyskuje obłędny smak.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto może być przygotowane w okrągłej tortownicy lub średniej wielkości foremce.

Składniki

  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 250 g sera ricotty
  • 3 jajka
  • wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 250 g maki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże garści borówek
  • 1 garść malin

W misce umieścić masło z cukrem zmiksować całość na gładką masę. Następnie dodać ser ricotta, jajka i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.  Mąkę przesiać dodać  do niej suche składniki czyli: sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać z mąką następnie dodać do masy z masłem. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przelać na wcześniej przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równolegle całe ciasto po formie. Umyte i osuszone owoce wyłożyć na górę ciasta.

Piec w temperaturze 180°C prze około 45-50 minut.

Wyjąć ciasto i wystudzić, można obsypać górę cukrem pudrem.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *