Owocowe CIASTO z ricottą
Ciasto sezonowe z borówkami i malinami ale również można zastąpić innymi ulubionymi owocami. Wypiek jest puszysty a dzięki serowi ricotta zyskuje obłędny smak.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto może być przygotowane w okrągłej tortownicy lub średniej wielkości foremce.
Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 250 g sera ricotty
- 3 jajka
- wyciśnięty sok z 1 cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- 250 g maki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 duże garści borówek
- 1 garść malin
W misce umieścić masło z cukrem zmiksować całość na gładką masę. Następnie dodać ser ricotta, jajka i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Mąkę przesiać dodać do niej suche składniki czyli: sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać z mąką następnie dodać do masy z masłem. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przelać na wcześniej przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równolegle całe ciasto po formie. Umyte i osuszone owoce wyłożyć na górę ciasta.
Piec w temperaturze 180°C prze około 45-50 minut.
Wyjąć ciasto i wystudzić, można obsypać górę cukrem pudrem.
SMACZNEGO
(K)