JAGODZIANKI
W tym sezonie jagodzianki są gorącym tematem. U nas w domu postanowiliśmy troszkę zaoszczędzić i zrobić własne jagodzianki. Z tego przepisu wychodzą puszyste drożdżówki z dużą ilością nadzienia.
Do wyrobienia ciasta używaliśmy robota kuchennego, który ułatwia prace przy cieście drożdżowym. Oczywiście można wyrobić ciasto ręcznie.
Porada
Jeśli zostają wam świeże drożdże a termin ważności powoli zaczyna się kończyć, możecie je zamrozić i rozmrozić kiedy będziecie ich potrzebować. Właśnie z takich rozmnożonych drożdży powstały te wypieki.
PS: U was w domu mówicie jagody czy jagodzianki?
Składniki na rozczyn
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Składniki na kruszonkę
- 70 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru
- ok. 140 g mąki pszennej
Składniki na jagodziankę
- 3 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 500 g maki pszennej
- 120 g rozpuszczone i wystygnięte masła
Składniki na nadzienie
- 2 szklanki jagód/borówek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- białko do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem
Rozczyn
Do wysokiego naczynia lub większej miski pokruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej. Składniki łączymy i zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów pod przykryciem na 10-15 minut. Rozczyn powinien dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
Kruszonka
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą – powinno powstać ciasto o konsystencji mokrego i klejącego się piasku. Gotową kruszonkę umieścić w lodówce na ok 30 minut.
Jagodzianki
W dużej misce umieścić żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Całość miksujemy na gładką i jednolitą masę. Dodać wyrośnięty rozczyn i mąkę, wymieszać ze sobą. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło. Jeśli ciasto będzie za bardzo kleić się do rąk można dodać trochę maki aż ciasto będzie się mniej przyklejać. Ciasto powinno być gładkie.
Przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 40- 60 minut.
Umyte i osuszone jagody wymieszać z cukrem i mąką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 równych części, każdy kawałek rozwałkować na płaski i okrągły placuszek. Położyć na środek każdego kawałka 1,5-2 łyżek nadzienia jagodowego. Sklejamy boki ciasta podobnie jak pierogi i sklejamy je. Gotowe drożdżówki odstawiamy na 10 mitu do wyrośnięcia.
Rozbełtanym białkiem smarujemy jagodziankę i umieszczamy obficie kruszonkę na każdym ciastku.
Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
Gotowe jagodzianki odstawić do ostygnięcia.
SMACZNEGO
(K)