ciasto drożdżowe,  deser

JAGODZIANKI

W tym sezonie jagodzianki są gorącym tematem. U nas w domu postanowiliśmy troszkę zaoszczędzić i zrobić własne jagodzianki. Z tego przepisu wychodzą puszyste drożdżówki z dużą ilością nadzienia.

Do wyrobienia ciasta używaliśmy robota kuchennego, który ułatwia prace przy cieście drożdżowym. Oczywiście można wyrobić ciasto ręcznie.

Porada

Jeśli zostają wam świeże drożdże a termin ważności powoli zaczyna się kończyć, możecie je zamrozić i rozmrozić kiedy będziecie ich potrzebować. Właśnie z takich rozmnożonych drożdży powstały te wypieki.

PS: U was w domu mówicie jagody czy jagodzianki?

Składniki na rozczyn

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Składniki na kruszonkę

  • 70 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru
  • ok. 140 g mąki pszennej

Składniki na jagodziankę

  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 500 g maki pszennej
  • 120 g rozpuszczone i wystygnięte masła

Składniki na nadzienie

  • 2 szklanki jagód/borówek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • białko do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem

Rozczyn

Do wysokiego naczynia lub większej miski pokruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej. Składniki łączymy i zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów pod przykryciem na  10-15 minut. Rozczyn powinien dwukrotnie powiększyć swoją objętość.

Kruszonka

Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą – powinno powstać ciasto o konsystencji mokrego i klejącego się piasku. Gotową kruszonkę umieścić w lodówce na ok 30 minut.


Jagodzianki

W dużej misce umieścić żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Całość miksujemy na gładką i jednolitą masę. Dodać wyrośnięty rozczyn i mąkę, wymieszać ze sobą. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło. Jeśli ciasto będzie za bardzo kleić się do rąk można dodać trochę maki aż ciasto będzie się mniej przyklejać. Ciasto powinno być gładkie.

Przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 40- 60 minut.

Umyte i osuszone jagody wymieszać z cukrem i mąką.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 równych części, każdy kawałek rozwałkować na płaski i okrągły placuszek. Położyć na środek  każdego kawałka 1,5-2 łyżek nadzienia jagodowego. Sklejamy boki ciasta podobnie jak pierogi i sklejamy je. Gotowe drożdżówki odstawiamy na 10 mitu do wyrośnięcia.

Rozbełtanym białkiem smarujemy  jagodziankę i umieszczamy obficie kruszonkę na każdym ciastku.  

Piec w temperaturze 200°C  przez około 20 minut.

Gotowe jagodzianki odstawić do ostygnięcia.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *