TARTA cytrynowa II
Wiosenna tarta o orzeźwiającym smaku. Tarta ma mocno cytrynowy smak, bo sok z cytrynowy jest zarówno w spodzie jak i w kremie.
Na blogu możecie znaleźć inne przepisy z cytrynami w roli głównej:
- TARTA cytrynowa
- tradycyjna BABKA cytrynowa
- SERNIK cytrynowy z Lemon Curd
- Jogurtowe MUFFINY z Lemon curd
Składniki na kruche ciasto
- 230 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 1 jajko
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na krem cytrynowy
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 200 ml śmietany (30-36%)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- Starta skórka z 2 cytryn
- 150 ml świeżego soku z cytryn
Spód
Mąkę przesiać, dodać masło, szybko zagnieść, nie przejmujcie się, że ciasto nie będzie się za bardzo lepić (konsystencją będzie przypominać kruszonkę). Następnie dodać jajko, cukier, sól i sok z cytryn ugniatać aż do połączenia. Z gotowego ciasta ugnieść kulę i owinąć folią spożywczą. Umieścić w lodówce na 30 minut.
Przygotować formę na tarte (średnicy 25 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Widelcem kilkanaście razy nakłuć spód tarty. Na przygotowany spód wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać obciążenie (np. kulki ceramiczne, fasola, ryż).
Piec w temperaturze 200ᵒC przez około 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie piec przez 5 minut.
Gotowy spód wyjąć z piekarnika i odczekać aż wystygnie.
Krem cytrynowy
W między czasie można przygotować krem cytrynowy. Umieścić wszystkie składniki w misce i za pomocą blendera lub robota kuchennego wymieszać wszystkie składniki ze sobą, do momentu połączenia. Wlać masę na ostygnięty spód. Delikatnie włożyć tatrę do nagrzanego piernika.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez kolejne 30 minut.
Jeśli góra zacznie się szybko rumienić można na wierzch położyć folię aluminiową.
SMACZNEGO
(K)
Jeden komentarz
CrytoRow
Potrzebujesz pieniędzy? Pobierz go tutaj łatwo! Naciśnij to, aby uruchomić robota. Telegram – @Cryptaxbot