BROWNIES z masłem orzechowym
Wiosna za oknem i w sercu. Po krótkiej przerwie wracamy z przepisami. Dzisiaj czas na mocno czekoladowe Brownies z naszym ulubionym dodatkiem czyli masłem orzechowym.
Składniki
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 g mlecznej czekolady
- 120 g masła
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g mąki
- szczypta soli
Dodatkowo
- 80 g gorzkiej czekolady (pokroić w kostkę)
- 2-3 łyżki masła orzechowego
Czekoladę i masło roztopić w garnuszku z grubym dnem. Mieszać, żeby czekolada się nie przypaliła. Roztopioną czekoladę odłożyć, aby lekko ostygła.
Następnie do roztopionej czekolady dodać kakao, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy. Wymieszać składniki ze sobą. Na koniec dodać mąkę i sól i jeszcze raz wymieszać.
Dodatkową czekoladę posiekać na małe kawałeczki i dosypać do masy. Wymieszać.
Przelać ciasto do formy średniej wielkości (np. 20×20 cm).
Ciasto rozprowadzić równo po całej tortownicy. Na koniec na górę ciasta wyłożyć masło orzechowe i za pomocą patyczka lub drugą stroną łyżki zamieszać tak, aby masło lekko się połączyło z masą (esy floresy).
Piec w temperaturze 190°C z termoobiegiem przez około 25-30 minut.
SMACZNEGO
(K)