Urodzinowy TORT piernikowy z kremem orzechowym
Idealny tort w zimowej porze, ale sprawdzi się też w każdym innym terminie.
Tort idealne wygląda z pierniczkowymi dekoracjami. Dlatego przygotowania zaczęłyśmy już dzień wcześniej żeby upiec pierniczki, ale nie jest to niezbędne. Nasza poświąteczna opieszałość się przydała. Foremki jeszcze nie pochowane po świętach idealnie się sprawdziły na leśne dekoracje ciasta.
Przepis na pierniczki z którego korzystałyśmy znajdziecie na blogu (link). Aby nasze pierniczki można było ułożyć na torcie przed włożeniem do piekarnika zostały delikatnie nakłute na wykałaczki, a następnie upieczone. Dzięki temu można było pięknie udekorować tort i nie bać się że duże pierniczki się przewrócą.
Jeśli chcecie, żeby wasz tort był wyższy możecie jak my, przygotować o jeden piernikowy biszkopt więcej. Pamiętajcie, że również trzeba przygotować więcej orzechowego kremu.
Składniki na biszkopt
- 350 g mąki tortowej
- 200 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g zimnego masła
- 3 większe jajka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 200 ml letnie mleko
Do przełożenia
- 6-8 łyżek powideł śliwkowych lub inny dżem
- ½ szklanki łyżki mocnej herbaty (jeśli tort będą jeść dorośli można namoczyć biszkopt likierem)
Krem
- 130 g masła orzechowego
- 500 g serka mascarpone
- 80 g cukru pudru
- 4 łyżki syropu klonowego
Dodatkowo
- Dekoracja tortu np. pierniczki, suszone owoce, itp
Na początku należy przygotować tortownice, spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Jeśli posiadasz dwie tortownice o tej samej średnicy, przygotuj je obie. Jeśli nie to jedną użyjesz dwa razy podczas pieczenia.
W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier trzcinowy, cukier z prawdziwą wanilią, przyprawy, sól, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać suche składniki, dodać zimne masło pokojone w kostkę. Wymieszać mikserem lub w robocie kuchennym do momentu uzyskania konstytucji mokrego piasku.
Do mąki dodawać po jednym jajku, miksując dobrze po każdym dodaniu. Następnie miód, skórkę i sok z pomarańczy oraz mleko. Wszystkie składniki miksować do czasu uzyskania jednolitej masy.
Wlać połowę przygotowanej mas do tortownicy, jeśli posiadacie dwie tortownice rozlać masę piernikową pomiędzy nimi.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Piec do momentu tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągnij biszkopt z formy, przełóż go do góry nogami na kratkę do ostygnięcia.
Gdy oba biszkopty wystygną można zabrać się za przygotowania tortowej masy.
W misce wymieszać mikserem lub w robocie kuchennym masło orzechowe i serek mascarpone (najlepiej używać końcówki do ubijania białek) Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodać cukier puder i syrop klonowy wymieszać wszystkie składniki ze sobą.
Przetnij każdy biszkopt na 2 równe część.
Każdą część biszkoptu nasączyć herbatą. Następnie na każdą warstwę biszkoptu (lub na wybraną) rozsmarować cienką warstwę powidła. Wyłóż na każdą kilka sporych łyżek kremu i wyrównać powierzchnię. Posmarować kremem orzechowym wierzch i boki tortu. Można przykryć kremem cały tort, lub pozostawić lekko prześwitujące biszkopty.
Tort można udekorować wcześniej przygotowanymi pierniczkami oraz naturalnymi dekoracjami np. szyszki, zielone gałązki itp.
SMACZNEGO
(K, mM)