ciasto,  sernik

SERNIK cytrynowy z Lemon Curd

Słodki z lekką nutą kwaśności sernik idealnie pasuję na każdą okazję. U nas w domu jest to ostatnio najczęściej robiony sernik z okazji imienin czy urodzin.

Inne przepisy na serniki które możecie znaleźć na naszym blogu:

Spód

  • 200 g herbatników
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka rumu

Masa serowa

  • 1 kg białego sera z wiadereczka
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • ¾ szklanka cukru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • skórka z startej cytryny

Lemon curd

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 150-200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy

Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) o średnicy 24 cm.

Spód

Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Dodać: roztopione masło i rum. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dobrze ugnieść spód (można to zrobić dnem szklanki)

Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Sernik

Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić i odczekać aż ostygnie, żeby po wymieszaniu ze składnikami masa się nie ścięła.

Do sera wbijać pojedynczo jajka i po każdym dobrze wymieszać. Następnie dodać roztopione masło, cukier, skrobie ziemniaczaną i startą skórkę cytryny. Składniki mieszać delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje budyniu. Można użyć robota kuchennego do wyrobienia masy serowej.

Przelać masę na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek.

Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20minut w nagrzanym piekarniku.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut.

Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.

Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi. 

Dzięki zabiegowi zmiany temperatur w czasie pieczenia, ciasto nie opada i jest puszyste.

Lemon curd

W czasie gdy ciasto będzie stygło można przygotować budyń.

Wymieszać sok z cytryn, skórkę żółtka, jajka, cukier i mąkę w garnuszku i zagotować, cały czas mieszając i uważać na grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać oliwę i znów pogotować przez ok. 2 minuty. Jeśli powstały grudki z mąki ziemniaczanej można krótko zblendować lemon curd, do momentu otrzymania gładkiej masy.

Gdy masa ostygnie można ja wyłożyć na ostudzony sernik

Przed podaniem chłodzić w lodówce.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *