SERNIK cytrynowy z Lemon Curd
Słodki z lekką nutą kwaśności sernik idealnie pasuję na każdą okazję. U nas w domu jest to ostatnio najczęściej robiony sernik z okazji imienin czy urodzin.
Inne przepisy na serniki które możecie znaleźć na naszym blogu:
Spód
- 200 g herbatników
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka rumu
Masa serowa
- 1 kg białego sera z wiadereczka
- 4 jajka
- 100 g masła
- ¾ szklanka cukru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- skórka z startej cytryny
Lemon curd
- sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 150-200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oliwy
Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) o średnicy 24 cm.
Spód
Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Dodać: roztopione masło i rum. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dobrze ugnieść spód (można to zrobić dnem szklanki)
Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Sernik
Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić i odczekać aż ostygnie, żeby po wymieszaniu ze składnikami masa się nie ścięła.
Do sera wbijać pojedynczo jajka i po każdym dobrze wymieszać. Następnie dodać roztopione masło, cukier, skrobie ziemniaczaną i startą skórkę cytryny. Składniki mieszać delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje budyniu. Można użyć robota kuchennego do wyrobienia masy serowej.
Przelać masę na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek.
Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20minut w nagrzanym piekarniku.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi.
Dzięki zabiegowi zmiany temperatur w czasie pieczenia, ciasto nie opada i jest puszyste.
Lemon curd
W czasie gdy ciasto będzie stygło można przygotować budyń.
Wymieszać sok z cytryn, skórkę żółtka, jajka, cukier i mąkę w garnuszku i zagotować, cały czas mieszając i uważać na grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać oliwę i znów pogotować przez ok. 2 minuty. Jeśli powstały grudki z mąki ziemniaczanej można krótko zblendować lemon curd, do momentu otrzymania gładkiej masy.
Gdy masa ostygnie można ja wyłożyć na ostudzony sernik
Przed podaniem chłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
(K)