CIASTECZKA czekoladowe z opłatkiem
Miękkie i mega czekoladowe ciasteczka na opłatku. Kto kocha czekoladę musi ich spróbować. Jeśli nie macie okrągłych opłatków równie dobrze możecie zrobić ciastka bez nich.
Propozycje innych ciasteczek
Składniki
- 100-110 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- ½ łyżeczki sody
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 garście posiekanych orzechów laskowych
Dodatkowo
- rozpuszczona czekolada/lukier do dekoracji
- małe cukiereczki
Miękkie masło utrzeć mikserem/ blenderem na delikatną masę. Pojedynczo dodawać jajka, po każdym dokładnie zamieszać. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao oraz sodę. Powoli zmiksować do momentu połączenia wszystkich składników. Do gotowej masy dodać posiekaną drobno czekoladę oraz posiekane orzechy. Wymieszać składniki z masą.
Z gotowego ciasta utworzyć kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozprowadzić ciasto po całym okrągłym opłatku, tak żeby cały „schował” się pod czekoladową masą było widać opłatka pod ciasta czekoladowego.
Piec w temperaturze 160°C przez ok. 12- 15 minut.
Gotowe ciastka można udekorować rozpuszczoną czekoladą lub lukiem oraz cukiereczkami.
SMACZNEGO
(K)