TARTA dyniowa
Dynia najlepiej smakuje jesienią, a jednym z najprostszych a najbardziej efektowanych sposobów jej podania jest tarta.
Składniki na spód:
- 2 szklanka maki pszennej z pełnego przemiału
- 2/3 kostki masła (zimne)
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczka soli
Składniki na masę:
- mała cebula
- 250 g sera Rocitta
- 250 g dyni (najlepsza będzie piżmowa)
- ¾ kostki masła
- 150 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 jajka
- przyprawa curry
- sól
- orzechy włoskie (lub inne) do ozdoby
Spód
Wszystkie składniki na ciasto dodawać po kolei do miski i powoli zagnieść. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Gotowe włożyć na minimum 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wciągnąć ciasto z lodówki i przełożyć je do formy na tartę (nie zapomnieć o posmarowaniu jej tłuszczem, chyba że posiadasz formę silikonową.)
Ciasto nakuć w kilku miejscach widelcem.
Piec w temperaturze 200°C przez około 8-10 minut.
Masa tarty
Cebulę posiekać, podsmażyć na maślę, dodać pokrojoną w kostkę dynię. Podczas smażenia przyprawić solą i curry.
Smażyć do momentu kiedy warzywa zmiękną i będą się rozpadać na patelni.
W misce wymieszać roztrzepane jajka, śmietanę, ser ricotta. Dodać warzywa z patelni
Wszystko razem zblendować.
Masę przelać na upieczony spód, na wierzch położyć kilka orzechów dla ozdoby.
Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut
SMACZNEGO
(A)