CIASTO jogurtowe z śliwkami
Idealne ciasto na przełom lata i jesieni. Ciasta jogurtowe charakteryzują się puszystą i delikatna formą i są łatwe do przygotowania. W przeciwieństwie do ciast drożdżowych przygotowanie ich trwa zaledwie kilka minut a smakują wyśmienicie.
Wskazówki:
- W przepisie użyłam drobnego cukru do wypieków ale jeśli nie macie go akurat w domu możecie użyć tradycyjnego lub cukru pudru.
- Ja użyłam ok. ½ szklanki cukru, jeśli lubicie troszkę bardziej słodkie ciasto możecie dodać więcej
- Cynamon nie jest konieczny, jeśli nie macie lub nie lubicie nie musicie go używać.
- Ciasto można wyrobić w robocie kuchennym lub za pomocą blendera.
Na blogu możecie znaleźć inne ciasta jogurtowe:
Składniki:
- ¾ kostki masła (150 g)
- ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 500 g małych śliwek
Dodatkowo
- cukier puder i cynamon do oprószenia ciasta
Masło i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.
Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) o średnicy 24-26 cm.
Śliwki dokładnie umyć i obrać z pestek.
W dużej misce umieścić miękkie masło, ucierać za pomocą blendera lub robota kuchennego. Ucierać przez kilka minut, do momentu uzyskania jasnej i lepkiej konsystencji. Następnie małymi partiami dodawać cukier, cały czas mieszając. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze przez 2-3 minuty.
Do jednolitej masy dodawać pojedynczo jajka. Dokładnie mieszać po dodaniu każdego z nich. Powinna powstać jednolita masa jajeczno – maślana.
Mąkę przesiać i dodać do niej proszek do pieczenia oraz cynamon. Całość delikatnie wymieszać drewnianą lub silikonową łyżką. Na koniec dodać ciepły jogurt i wymieszać, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Połówki śliwek rozłóż po całej powierzchni ciasta. Gotowe ciasto włożyć do piekarnika.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.
SMACZNEGO
(K)