bez pieczenia,  ciasto,  deser,  wegatariańskie

Orzechowe CIASTO bez pieczenia

Szybkie ciasto, którego nie trzeba piec. Wystarczy wszystkie składniki, ze sobą wymieszać i odłożyć na pewien czas do lodówki. Łatwy deser, który uda się każdemu. Jeśli nie lubisz piec i czekać aż ciasto wyrośnie w piekarniku to jest to idealny przepis dla ciebie.

Wskazówki:

W przepisie jest 200 g cukru, ja proponuję dodać nawet połowe, jeśli nie lubisz bardzo słodkiego ciasta.

Do ciasta można użyć różnych orzechów i w różnych proporcjach. Jeśli nie macie włoskich, migdałów czy słonecznika możecie je zamienić laskowymi, nerkowca itp.

Inspiracja zaczerpnięta od Cookrate – Polska.

Składniki

  • 200 ml wody
  • 250 g margaryna
  • 5 ml aromatu migdałowego
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 400 g herbatników
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g mielonego słonecznika
  • 100 g mielonych migdałów
  • 250 g gorzkiej czekolady

W garnku umieścić wodę, cukier, margarynę i aromat. Podgrzewać na małym ogniu do momentu roztopienia i połączenia składników. Odłożyć do ostygnięcia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Najlepiej osobno w dwóch porcjach po 100 g i 150 g.

Wszystkie herbatniki zmielić na drobny proszek. Do ciastek dodać zmielone orzechy.

Do sypkich składników dodać ostudzone i rozpuszczone masło z cukrem. Wymieszać wszystko ze sobą. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać 100 g rozpuszczonej czekolady.

Przygotować blachę o wymiarach ok. 20×30 cm.

Na spód blachy dać orzechową masę z czekoladą. Dokładnie i równomiernie ją ubić po całym dnie blachy. Najlepiej zrobić to płaskim nożem lub szpatułką. Następnie wyłożyć masę bez czekolady i również dokładnie ugnieść.

Na wierzch ciasta wylać resztę roztopionej czekolady. Wyrównać.

Górę ciasta można dowolnie udekorować np. posiekanymi orzechami, małymi ciasteczkami itp

Ciasto przed podaniem umieścić na dwie godziny w lodówce.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *