Orzechowe CIASTO bez pieczenia
Szybkie ciasto, którego nie trzeba piec. Wystarczy wszystkie składniki, ze sobą wymieszać i odłożyć na pewien czas do lodówki. Łatwy deser, który uda się każdemu. Jeśli nie lubisz piec i czekać aż ciasto wyrośnie w piekarniku to jest to idealny przepis dla ciebie.
Wskazówki:
W przepisie jest 200 g cukru, ja proponuję dodać nawet połowe, jeśli nie lubisz bardzo słodkiego ciasta.
Do ciasta można użyć różnych orzechów i w różnych proporcjach. Jeśli nie macie włoskich, migdałów czy słonecznika możecie je zamienić laskowymi, nerkowca itp.
Inspiracja zaczerpnięta od Cookrate – Polska.
Składniki
- 200 ml wody
- 250 g margaryna
- 5 ml aromatu migdałowego
- 200 g cukru trzcinowego
- 400 g herbatników
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g mielonego słonecznika
- 100 g mielonych migdałów
- 250 g gorzkiej czekolady
W garnku umieścić wodę, cukier, margarynę i aromat. Podgrzewać na małym ogniu do momentu roztopienia i połączenia składników. Odłożyć do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Najlepiej osobno w dwóch porcjach po 100 g i 150 g.
Wszystkie herbatniki zmielić na drobny proszek. Do ciastek dodać zmielone orzechy.
Do sypkich składników dodać ostudzone i rozpuszczone masło z cukrem. Wymieszać wszystko ze sobą. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać 100 g rozpuszczonej czekolady.
Przygotować blachę o wymiarach ok. 20×30 cm.
Na spód blachy dać orzechową masę z czekoladą. Dokładnie i równomiernie ją ubić po całym dnie blachy. Najlepiej zrobić to płaskim nożem lub szpatułką. Następnie wyłożyć masę bez czekolady i również dokładnie ugnieść.
Na wierzch ciasta wylać resztę roztopionej czekolady. Wyrównać.
Górę ciasta można dowolnie udekorować np. posiekanymi orzechami, małymi ciasteczkami itp
Ciasto przed podaniem umieścić na dwie godziny w lodówce.
SMACZNEGO
(K)