SERNIK z palonym masłem na piernikowym spodzie
Pychota! Palone masło to smak dzieciństwa. Uwielbiam, kiedy piękny zapach masła roznosił się po kuchni w czasie pieczenia. Nie wiem, jak to jest, że sernik zawsze poprawi humor i pomoże przeżyć nawet najgorszy dzień.
Spód do ciasta można przygotować z pierniczków-przepis znajduję się na blogu, lub można go zrobić z kupnych pierniczków, ale muszą być kruche i bez lukru. Jeśli macie w domu herbatniki to też się nadadzą.
Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez całą noc. Jeśli nie macie tyle czasu to przynajmniej 2-3 godziny przed podaniem sernik powinien się chłodzić.
Na blogu możecie znaleźć wiele przepisów na inne serniki.
Składniki na spód
- 200 g pierniczków/herbatników
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka rumu/amaretto
Składniki na masę serową
- 500 g białego sera półtłustego
- 150 g masła
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 4 jajka
Spód
Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) o średnicy 24-26 cm.
Pierniczki/Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Dodać: miękkie masło i rum. Dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dobrze ugnieść spód na płasko (można do tego użyć dna szklanki).
Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Masa serowa
Masło roztopić w rondelku. Kiedy zacznie się pienić, mieszać do momentu, aż osiągnie intensywny, brązowy kolor.
Gotowe masło odstawić do ostygnięcia.
Biały ser bardzo dobrze zmiksować (można do tego użyć robota kuchennego lub blendera). Odstawić na chwilę.
Do dużej miski wsypać cukier i ostudzone palone masło. Miksować do momentu połączenia składników. Następnie dodać zmielony ser i jajka. Ponownie wymieszać składniki, ale nie za długo (masa serowa nie lubi być długo mieszana i mści się zakalcem).
Gotową masę przelać na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy.
Piec w temperaturze 150ᵒC przez około 50 minut
Po tym czasie sernik powinien być gotowy. Można zostawić ciasto w wyłączonym i z lekko uchylonymi drzwiczkami, piekarniku do momentu ostudzenia.
Sernik najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce przez całą noc.
SMACZNEGO
(K)