ciasteczka,  ciasto,  deser,  święta,  wegatariańskie

BAJADERKA lub ZIEMNIACZEK

Jak wasze noworoczne postanowienia. Podobno w tym roku jedno z najpopularniejszych wyzwań to dbanie środowisko naturalne, czyli m.in. niemarnowanie jedzenia.

Ziemniaczek jak mówią u nas a, Bajaderka jak mówi reszta Polski jest idealnym przykładem deseru Zero Waste.

Wielu z was pewnie nie wie, że Bajaderka to deser z resztek ciasta. I to pyszny deser.

Wiele razy po świętach lub innych uroczystościach rodzinnych zostają ciasta, na które już nie macie ochoty, bo się Wam przejadły. Dobrze znać sposób, żeby się nie zmarnowały, a i dobrze smakowały.

Rada do przepisu:

Żeby bajaderka była „jak z cukierni” najlepiej, zużyć zróżnicowanych ciast i dodać kilka suchych herbatników.

Z przepisu wychodzi dużo ziemniaczków dlatego, jeśli macie mniej resztek możecie zrobić je z połowy składników.

Składniki

  • ok. 800 g pokruszonych ciastek, pierniczków, ciast, muffinek, herbatników, ciast drożdżowych itp. (bez masy kremowej, żelatyny i owoców)
  • ½ szklanki mleka
  • ok. 350-400 g dżemu, marmolady lub powideł
  • 120 g masła
  • 4 łyżki masła orzechowego lub kremu czekoladowego
  • 3 – 4 łyżki kakao
  • odrobinę alkoholu rum lub amaretto

Dodatkowo

  • ½ szklanki cukru, tylko jeśli ciasta nie były słodkie
  • rodzynki (wcześniej namoczonych)
  • ulubione orzeszki

Do obtoczenia:

  • posiekane orzechy
  • wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa

Wszystkie ciasteczka, ciasta itp. drobno pokruszyć, za pomocą maszynki do mielenia lub blendera kielichowego. Jeśli nie uda się drobno zmieli wszystkich ciastek, nic nie szkodzi można zostawić też trochę większych kawałków. Wszystko wsypać do wysokiego naczynia.

Mleko zagotować razem z masłem, kakao i ewentualnie z cukrem. Gotować do momentu aż masło się rozpuści, wymieszać, aby składniki się połączyły ze sobą. Lekko przestudzić.

Do pokruszonych ciastek dodać dżem, krem orzechowy, alkohol i ostudzoną masę kakaową. Dodatkowo można dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko zagnieść do otrzymania jednolitej, zbitej masy.

Z gotowej masy formować kulki, takie jak lubicie, mogą być większe lub małe.

Obtoczyć je w wiórkach kokosowych lub orzechach.

Można również deser obtoczyć w polewie czekoladowej i obsypać kokosem i posiekanymi orzechami.

Umieścić ciastka w lodówce na 1-2 godziny i po tym czasie są idealne do jedzenia.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *