BUŁKI z mąki gryczanej
Bułki gryczane to alternatywa dla białych pszennych bułek. Mąka gryczana jest bardzo zdrowa, ma niski indeks glikemiczny, jest dobrym źródłem białka, szczególnie istotnego z punktu widzenia wegetarian. Właściwości zdrowotne mąki gryczanej jest wiele, między innymi poprawia trawienie, wspomaga regenerację mięśni oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Bułki nie są wyrośnięte, więc się nie martwcie tym po upieczeniu, są wilgotne w środku i mocno gryczane. Takie bułki można jeść z każdym ulubionym dodatkiem.
Składniki
- 500 g mąki gryczanej
- 100 g mąki żytniej
- 400 ml ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- 50 g płatków owsianych
Zaczyn
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody oraz dodać cukier. Odstawić na ok 15 minut żeby zaczyn zareagował i powiększył swoją objętość.
Ciasto na bułki
Obie mąki wsypać do miski. Następnie dodać rozczyn, sól, olej i wodę oraz część płatków owsianych. Odłożyć ciasto na co najmniej 30 minut.
Z gotowego ciasta uformować bułki, wychodzi około 6 sztuk dużych kulek. Odstawić na kolejne 15-30 minut. Obsypać resztą płatków owsianych każdą bułkę.
Po wyrośnięciu piec bułki w piekarniku.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 30 minut.
SMACZNEGO
(K)