Kokosowe ROGALIKI
Pomysł na prezent? U nas co roku domowe ciasteczka. Radość obdarowanych gwarantowana. Tu lista naszych propozycji ciasteczek na świąteczne prezenty.
Dajcie znać, które z nich znalazły się w waszych paczkach.
Tu podrzucamy linki do przepisów:
A dziś przepis na kokosowe rogaliki. Mamy nadzieję, że bliskim posmakują i zostaną z nami na dłużej.
Składniki
- 60 g wiórków kokosowych
- 200 g zimnego masła
- 75 g cukru pudru
- szczypta soli
- skórka z połowy cytryny
- 230 g mąki pszennej
Dodatkowo
- 3 łyżeczki wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki cukru pudru
Wiórki kokosowe uprażyć na patelni bez dodawania tłuszczu. Prażyć aż kokos lekko się zarumieni. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Zimne masło pokroić na małe kostki, dodać cukier puder, sól, skórkę z cytryny, mąkę i na koniec ostudzone wiórki kokosowe. Całość zagnieść na gładkie ciasto.
Z gotowego ciasta uformować 3 wałki o średnicy około 3 cm. Zwinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto i pokroić na kawałki o grubości około 1 cm. Z kawałków uformować małe rogaliki. Gotowe rogaliki ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieścić w rozgrzanym piekarniku.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez koło 10 minut.
Dekoracja
Dla lepszego efektu rogaliki można udekorować.
Cukier puder wymieszać z kokosem i wysypać na płaski talerz. Jeszcze ciepłe rogaliki obtoczyć w cukrze i kokosie. Odstawić gotowe rogaliki na kratkę kuchenna i odczekać jak wystygną.
SMACZNEGO
(K)