OGÓRKI małosolne BEZ WODY
Jesteśmy smakoszami ogórków? Możemy je jeść zawsze i wszędzie. A to oznacza, że także na wakacjach. Bo czy jest coś lepszego od ogórka na wieczornym grillu nad jeziorem? Problemem zawsze był transport słoików, rozlewająca się woda spod ogórków i czasem brak odpowiedniej pogody, żeby ogórki dobrze się ukisiły. Dlatego podczas ostatniego wyjazdu na camping wypróbowałyśmy sposób przygotowania ogórków małosolnych „na sucho”. Wystarczy worek i lodówka, a w 1 dzień będziemy mieć ogórki doskonałe! Koniecznie wypróbujcie.
Składniki:
- 10 szt. ogórków
- 1 płaska łyżka soli
- 3-4 gałązki kopru
- kilka ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- torebka foliowa (z zamknięciem strunowym)
Ogórki umyć i dokładnie osuszyć, ściąć końcówki, żeby szybciej się zakisiły. Czosnek i chrzan obrać i pokroić na małe słupki. Do torebki włożyć ogórki, koper, czosnek, chrzan. Wsypać sól i zamknąć szczelnie torebkę, usuwając jednocześnie z niej powietrze.
Potrząsać przez chwilę woreczkiem, aby składniki wymieszały się wraz z solą. Woreczek szczelnie zamknąć. Wstawić do lodówki na około 12-20 godzin, a następnie wyjąć z niej i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 20-24 godziny.
Po tym czasie mamy gotowe ogórki małosolne. Po otwarciu woreczka ogórki przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO
(M)