DŻEM z rabarbarem i pomarańczą
Rabarbarowy zawrót głowy! Tym razem mały eksperyment motywowany samotną pomarańczą znalezioną na dnie lodówki.
Okazuje się, że rabarbar świetnie odnajduje się nie tylko w towarzystwie słodkich owoców. Z kwaśnymi też świetnie się rozumie
Składniki:
- 100 dag rabarbaru
- 1 pomarańcza
- 70 dag cukru (mniej jeśli lubicie kwaśne smaki, lub więcej jeśli wolicie słodkie)
- 50 ml rumu
Rabarbar obrać, umyć i pokroić na kostkę, zasypać cukrem. Odstawić na około godzinę (aż puści soki). W tym czasie zetrzeć skórkę z pomarańczy. Skórkę i rum dodać do rabarbaru, pokroić resztę pomarańczy i wszystko razem smażyć na małym ogniu aż dżem zgęstnieje. Gorące przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Pasteryzować.
SMACZNEGO
(A)