przetwory

DŻEM z rabarbarem i pomarańczą

Rabarbarowy zawrót głowy! Tym razem mały eksperyment motywowany samotną pomarańczą znalezioną na dnie lodówki.

Okazuje się, że rabarbar świetnie odnajduje się nie tylko w towarzystwie słodkich owoców. Z kwaśnymi też świetnie się rozumie

Składniki:

  • 100 dag rabarbaru
  • 1 pomarańcza
  • 70 dag cukru (mniej jeśli lubicie kwaśne smaki, lub więcej jeśli wolicie słodkie)
  • 50 ml rumu

Rabarbar obrać, umyć i pokroić na kostkę, zasypać cukrem. Odstawić na około godzinę (aż puści soki). W tym czasie zetrzeć skórkę z pomarańczy. Skórkę i rum dodać do rabarbaru, pokroić resztę pomarańczy i wszystko razem smażyć na małym ogniu aż dżem zgęstnieje. Gorące przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Pasteryzować.

SMACZNEGO

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *