BABECZKI z malinami i czekoladą karmelową
Wiedzieliście, o tym że Polska jest jednym z największych producentów maliny na świecie? Nasze maliny są doceniane za ich wyjątkowy słodki smak i piękny czerwony kolor. I za to wszystko kochamy je bezgranicznie!
Maliny to także bogate źródło witamin, m.in. witamin z grupy B oraz witaminy C i E oraz wielu składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza oraz potasu.
Najlepsza informacja odnoście malin jest taka, że są niskokaloryczne w 100 g znajdziemy 52,6 kalorii!
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanka oleju roslinego
- 2 jajka
- kilka kropel aramotu waniliowego
- 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
- 80 g czekolady kremowej (ewentualnie białej)
Dodatkowo
- Papilotki lub silikonowe foremki na babeczki
Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz posiekane na drobne kawałki czekolady).
W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki (mleko, olej, jajko i aromat waniliowy).
Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie. Na koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do silikomowych, małych foremek lub do foremki wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez około 20 minut (bez termoobiegu przez 25 minut).
SMACZNEGO
(K)