muffiny

BABECZKI z malinami i czekoladą karmelową

Wiedzieliście, o tym że Polska jest jednym z największych producentów maliny na świecie? Nasze maliny są doceniane za ich wyjątkowy słodki smak i piękny czerwony kolor. I za to wszystko kochamy je bezgranicznie!

Maliny to także bogate źródło witamin, m.in. witamin z grupy B oraz witaminy C i E oraz wielu składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza oraz potasu.

Najlepsza informacja odnoście malin jest taka, że są niskokaloryczne w 100 g znajdziemy 52,6 kalorii!

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanka oleju roslinego
  • 2 jajka
  • kilka kropel aramotu waniliowego
  • 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
  • 80 g czekolady kremowej (ewentualnie białej)

Dodatkowo

  • Papilotki lub silikonowe foremki na babeczki

Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz posiekane na drobne kawałki czekolady).

W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki (mleko, olej, jajko i aromat waniliowy).

Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie. Na koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać.

Gotową masę przełożyć do silikomowych, małych foremek lub do foremki wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez około 20 minut (bez termoobiegu przez 25 minut).

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *