Drożdżowe BUŁECZKI z ziołami i comembert
Czasem warto pomyśleć o śniadaniu z wyprzedzeniem. Bułeczki przygotowane wieczorem umilą przywitanie kolejnego dnia.
Zapraszamy do innych przepisów z ciasta drożdżowego
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Ostra na słodko.
Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 260 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- sól
Składniki do nadzienia
- 2 opakowania camembert
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 1 pęczek pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- olej smakowy
Dadatkowo
- jajo do posmarowania bułeczek
- sezam, czarnuszka, siemię lniane itp
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem. Odstawić aż cukier się rozpuści i połączy z drożdżami.
W rondelku z grubym dnem roztopić masło dodać mleko ale nie dopuścić do zagotowania mleka. Odstawić masę do lekkiego ostygnięcia.
Mąkę przesiać i dodać sól.
Do drożdży z cukrem dodać przesiana mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gładkie, jednolite i napowietrzone.
Zagniecione ciasto odstawić na minimum 30 minut w ciepłym miejscu (do momentu gdy ciasto podwoi swoją objętość) jeśli ciasto nie urośnie należy odczekać jeszcze parę minut.
W między czasie obrać czosnek i pokroić na mniejsze kawałki. Ser i pomidory pokroić na paski. Pietruszkę posiekać.
Po 30 minutach wyjąć ciasto i ponownie zagnieść. Następnie od gotowego ciasta urwać mniejsze kawałki i rozwałkować na prostokąty. Ułożyć przygotowane wcześniej składniki (ser, czosnek, pomidory i pietruszkę) na środku ciasta drożdżowego. Pokropić środek odrobiną smakowego oleju. Wzdłuż dłuższych boków zrobić 3-4 nacięcia i „zapleść” je na kształt warkocza. Dognieść boki żeby bułka się nie rozkleiła i zawartość nie wypłynęła w czasie pieczenia.
Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać np. sezamem lub czarnuszką itp.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 13-15 minut.
Piec do momentu zarumienia się bułeczek.
SMACZNEGO
(K)