KREMÓWKA z kruchym ciastem
Nie lubimy utrudniać sobie życia. W kuchni też ma być prosto. I tak oto prezentujemy przepis na kremówkę idealną. Zrezygnowałyśmy z warstwy bitej śmietany, bo czas zrzucić dodatkowe kilogramy, które przykleiły się podczas narodowej kwarantanny.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Domowy smak jedzenia”
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny
- ½ szklanki śmietany 18%
Składniki na krem
- 5 szklanek mleka
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 opakowanie cukierku wanilinowego
- 4 żółtka
Dodatkowo
- cukier puder
Kruche ciasto
Mąkę przesiać i połączyć z zimną, pokrojoną w kostkę margaryną. Na koniec dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Gnieść do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto odłożyć do lodówki na minimum godzinę.
Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą część (to będzie nasz dół i góra ciasta) uformować na płaską wielkość brytfanki (ok. 20x35cm). Każdą cześć osobno przełożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 15 minut (piec do uzyskania złotego koloru).
Po wyjęciu z piekarnika odstawiać spód i górę ciasta do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować krem do kremówki.
Przygotować garnek najlepiej z grubym dnem. Wlać 4 szklanki mleka. Dodać cukier, cukier wanilinowy i masło. Zamieszać co jakiś czas, aby mleko się nie przypaliło. Odstawić do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Do drugiego naczynia wlać 1 szklankę mleka. Dodać żółtka, mąkę, oraz opakowanie budyniu. Wszystko ze sobą dokładnie zmiksować.
Do wrzącej masy w garnku dodać drugą masę z budyniem. Cały czas dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki i żeby masa nie przywarła do dna garnka. Mieszać do momentu aż masa zgęstnieje.
Gorąca masę wylać na kruche ciasto (które powinno być na dnie brytfanki) drugą częścią ciasta przykryć krem i lekko docisnąć.
Odstawić ciasto do ostygnięcia i całkowitego zgęstnienia masy.
Przed podaniem ciasta najlepiej posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
(K)
2 komentarze
wladyslawa jarkowska
A co z mąką wskazaną w przepisie,jako dodatek do kremu?
admin
Zgadza się, mieszamy ja razem z mlekiem, żółtkami oraz budyniem. Przepraszam za tak długi czas odpisywania ~ przerwa wakacyjna