NAMIOT – Sernik na zimno (Chatka Puchatka, Baby Jagi, Domek)
Każdy ma swoje ulubione smaki z dzieciństwa. U nas zdecydowanie jest to sernik na zimno. Mama formowała go w charakterystyczny trójkąt, dlatego nazywaliśmy go „NAMIOTEM”. Był częstym gościem na naszym stole. Niedawno sobie o nim przypomnieliśmy i odtworzyliśmy przepis, a jest banalnie prosty.
Już pierwszy kęs przeniósł nas w przeszłość – prawdziwy SMAK DZIECIŃSTWA
W sieci występuje kilka wersji, pod różnymi nazwami. Nie ważne czy namiot, domek, chatka Puchatka, czy Baby Jagi. Grunt, że smakuje dokładnie tak jak lato przełomu lat 80’ i 90’. I choć idealnie nadaje się dla dzieci, to spałaszują go ze smakiem także dorośli.
Z tych składników możecie przygotować dwa ciasta.
A Wy macie jakieś ulubione smaki które kojarzą się z dzieciństwem?
Składniki na dwa namioty
- 56 szt. herbatników
- 1 kg zmielonego twarogu półtłustego lub ser z wiaderko
- 1 kostka masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 szt. żółtka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- ½ szklanki kawy, herbaty lub mleka
Składniki na polewę
- tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 2 łyżki oleju
- garść posiekanych orzechów laskowych
Cukier puder utrzeć z żółtkami i masłem. Małymi porcjami dodawać twaróg i cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części (w proporcjach 1/3 do 2/3). Do mniejszej części dodać przesiane kakao i wymieszać.
Na foli spożywczej rozłożyć herbatniki.
4 ciastka ułożyć, jedno pod drugim, krótszymi bokami do siebie – to będzie „podłoga” naszego namiotu. Wzdłuż niej muszą powstać „ścianki” – w sumie 5 herbatników z prawej i 5 z lewej strony ułożonych prostopadle do naszej podłogi (w sumie mają powstać trzy rzędy, po bokach ułożone ciastka poziomo, na środku w pionie).
Herbatniki nasączyć kawą, herbatą, lub mlekiem. Wyłożyć na nie białą część masy.
Delikatnie ułożyć kolejną warstwę herbatników, w takim samym ułożeniu (tak powstanie tropik namiotu) i je również nasączyć. Nałóż na ciastka masę z kakao.
Ostrożnie podnieść boki foli spożywczej, tak żeby z całości powstał trójkąt. Całość lekko docisnąć i szczelnie owinąć folią.
Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą umieścić w garnku z gotującą się wodą, czekolada pod wpływem ciepła będzie się rozpuszczać w misce). Gdy czekolada się rozpuści dodać olej i wymieszać aż się połączą. Zdjąć z ciasta folię, polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzeszkami.
SMACZNEGO
(M)