SERNIK na ciasteczkowym spodzie
Zawsze jest idealna okazja na sernik: imieniny, urodziny, Wielkanoc, Boże Narodzenie, odwiedziny sąsiadki, środa. W Kokoszkolandzie sernik jedno z ulubionych ciast. Znika z prędkością światła.
Sernik z tego przepisu wychodzi bardzo puszysty, delikatny oraz wilgotny, czyli jak lubimy najbardziej.
Na blogu możecie odnaleźć inne sernikowe inspiracje:
- Szybki SERNIK z mandarynkami bez spodu
- SERNIK z suszoną śliwką
- SERNIK z kruszonką
- SERNIK z chałwą
- SERNIK cytrynowy
Składniki spód
- 200-250 g herbatników
- 120-150 g roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cynamonu
Składniki na sernik:
- 1 kg białego sera z wiadereczka
- 4 jajka
- 100 g kostka masła
- ¾ szkl. cukru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 krople olejku wanilinowego lub migdałowego
Dodatkowo
- 400 g masa kajmak w puszce
Spód z herbatników
Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) ośrednicy 24 cm.
Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Dodać: kakao, cynamon i roztopione masło. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dobrze ugnieść spód (można to zrobić dnem szklanki)
Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Sernik
Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić i odczekać aż ostygnie, aby po wymieszaniu ze składnikami masa się nie ścięła.
Do sera wbijać pojedynczo jajka i po każdym dobrze wymieszać. Następnie dodać roztopione masło, cukier, skrobie ziemniaczaną i kilka kropli olejku. Składniki mieszać delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje budyniu.
Przelać masę na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek.
Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20minut w nagrzanym piekarniku.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi.
Dzięki zabiegowi zmiany temperatur w czasie pieczenia,ciasto nie opada i jest puszyste.
Masa kajmakowa
Puszkę z mlekiem nie otwierać w całości włożyć do garnka i zalać wodą (tak aby puszka była cała pod wodą). Gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny najlepiej pod przykryciem. Kontrolować czy woda nie wyparowała trakcie gotowania jeśli tak to dolać tak aby puszka była cały czas pod wodą. Po ok. 2 godzinach zostawić puszkę żeby ostygła.
Schłodzona puszkę otworzyć i nałożyć na ostudzony sernik.
Górę sernika można przyozdobić skruszonymi herbatnikami lub innymi dodatkami.
SMACZNEGO
(K)