CIASTO marchewkowo-dyniowe
Witamy w Nowym Roku! Na dobry początek propozycja szybkiego ciasta, idealnego na każdą okazję. A że sezon karnawałowy trwa, prosty przepis pod ręką będzie jak znalazł. Aromatyczne ciasto marchewkowe bardzo dobrze komponuje się z dyniową masą.
Jeśli nie podsiadacie świeżej dyni możecie użyć zamrożonej dyni w kostkach lub puree z dyni.
Składniki na ciasto:
- 5 średniej wielkości marchewek
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- ¾ kostki masła (temp. Pokojowa)
- 3 jajka
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- starta skorka z cytryny
Składniki na masę:
- ½ kostki masła (temp. pokojowa)
- 2 szklanki upieczonej dyni w kostkach
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
Ciasto
Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na gładką, jednorodną masę. Następnie wbić pojedynczo jajka. Po każdym dokładnie wymieszać masę. Mąkę pszenną wymieszać z sodą, solą, imbirem oraz skórką z cytryny delikatnie połączyć z pozostałą masą. Na koniec dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać, żeby postała spójna i gładka masa.
Marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Sparzoną cytrynę zetrzeć na tarce.
Przelać masę do okrągłej foremki wyłożonej papierem dopieczenia lub wysmarowanej masłem i bułka tartą.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez ok 30-40 minut.
Upieczone ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie równe połówki.
Masa
Dynie przygotować wcześniej – obrać ją ze skóry i pokroić na drobniejsze kostki. Piec w temperaturze 180ᵒC do momentu aż kawałki będą miękkie (ok. 20-30 minut).
Masło rozpuścić, następnie dodać upieczoną dynie i zmiksować składniki ze sobą. Dodać cukier i przyprawy i dokładnie wymieszać składniki.
Gotową masą posmarować dolną cześć ciasta przyłożyć delikatnie górną część i posmarować górę pozostałą częścią dyniowej masy.
Cisto można udekorować kawałkami pomarańczy, mandarynkami lub goździkami.
SMACZNEGO
(K)