muffiny

czekoladowe MUFFINY z kremem i orzechami laskowymi

Po zmianie czasu też codziennie zaskakuje Was to, że nagle w połowie dnia robi się noc? Zanim się dobrze rozpędzie już mam ochotę spać. Jest sposób na te długie wieczory – zdecydowanie przyjemniej mijają przy słodkiej, czekoladowej przekąsce. Oto przepis na jedną z nich.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 garści posiekanych, prażonych orzechów laskowych

Składniki na nadzienie  i krem czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

Dekoracja:

  • Posiekane orzechy laskowe, wiórki czekoladowe lub małe cukierki

Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao). W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki (olej, jajko i mleko).

Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie.  Dodać posiekane orzechy laskowe i wymieszać.

Nadzienie i krem czekoladowy

Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, odczekać aż czekolada ostygnie. Serek mascarpone  dobrze rozetrzeć przy pomocy blendera lub miksera. Do serka dodać roztopione  czekolady i dokładnie  zmiksować, do momentu otrzymania jednolitej masy. 

Gotową masę na babeczki przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 1/2 wysokości następnie położyć 1 łyżkę masy czekoladowej i ponownie dodać masę muffinkową. Tak, aby masa z mascarpone była przykryta, a całość w  zajmowała ok ¾ wysokości.

Umieścić babeczki w piekarniku.

Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

Po wyjęciu odczekać aż muffinki ostygną. Na schłodzone muffinki przełożyć pozostałą część czekoladowego kremu. Można to zrobić za pomocą szprycy cukierniczej  lub zwykłą łyżką. Wierzch udekorować posiekanymi orzechami lub cukierkami.

Umieścić babeczki w lodówce, aby krem w stężał.  

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *