szybkie PRZEKĄSKI z ciasta francuskiego
Otwierasz lodówkę, a tam – ciasto francuskie. Kupione spontanicznie, bez konkretnego przeznaczenia, ot taki mały kaprys. Znajomy widok? Przedstawiamy najprostsze rozwiązanie tego „problemu”. Przydatne zwłaszcza, kiedy niedługo wpadną goście.
Super szybkie i proste danie dla każdego.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- białko jajka do posmarowania
Dodatki:
- warzywa: pomidory świeże lub w oleju, świeża cebula, papryka itp.
- ser: żółty, pleśniowy, ricotta itp.
- zioła i przyprawy, kiełki itp.
- pesto: zielone lub czerwone
- orzechy: włoskie, nerkowca, ziemne itp.
- owoce: gruszka, świeża figa itp.
Podzielić ciasto na małe prostokąty (3×4 cm). Na każdym kawałku położyć wybrane składniki. Pędzelkiem rozsmarować białko na boki ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika wg zaleceń na opakowaniu ciasta. Wyjąć z piekarnika, gdy ciasto będzie złociste.
Na upieczone przystawki można położyć świeże zioła np. bazylię, kiełki lub obsypać szczypiorkiem
SMACZNEGO
(K)