przystawka

szybkie PRZEKĄSKI z ciasta francuskiego

Otwierasz lodówkę, a tam – ciasto francuskie. Kupione spontanicznie, bez konkretnego przeznaczenia, ot taki mały kaprys. Znajomy widok? Przedstawiamy najprostsze rozwiązanie tego „problemu”. Przydatne zwłaszcza, kiedy niedługo wpadną goście.

Super szybkie i proste danie dla każdego.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • białko jajka do posmarowania

Dodatki:

  • warzywa: pomidory świeże lub w oleju, świeża cebula, papryka itp.
  • ser: żółty, pleśniowy, ricotta itp.
  • zioła i przyprawy, kiełki itp.
  • pesto: zielone lub czerwone
  • orzechy: włoskie, nerkowca, ziemne itp.
  • owoce: gruszka, świeża figa itp.

Podzielić ciasto na małe prostokąty (3×4 cm). Na każdym kawałku położyć wybrane składniki. Pędzelkiem rozsmarować białko na boki ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika wg zaleceń na opakowaniu ciasta. Wyjąć z piekarnika, gdy ciasto będzie złociste.

Na upieczone przystawki można położyć świeże zioła np. bazylię, kiełki lub obsypać szczypiorkiem

SONY DSC

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *