MAKARON z bobem i pomidorami
To ostatni moment na wykorzystanie sezonu na bób. Przez te kilak tygodni jedliśmy go na wiele sposobów ale tradycyjny z wody jak zawsze okazał się najlepszy. Ugotowany bób stał się dodatkiem do sałatek, kanapek oraz makaronów i dlatego dzisiejsza propozycja to bób z makaronem. Prostota i smak to jest to co lubimy w naszej kuchni najbardziej i takie własnie jest nasze danie.
Składniki na 4-5 porcji
- opakowanie makaronu spaghetti
- 250-300 g ugotowanego bobu
- 100-150 g pomidorków koktajlowych
- 4-5 ząbków czosnku
- pęczek zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Ugotować makaron w osolonej wodzie na al dente (makaron powinien być lekko twardy, jędrny i stawiać delikatny opór zębom). Bób ugotować i obrać ze skórki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry, pomidory podzielić na połówki. Rozgrzać patelnie i polać oliwą. Na patelnie położyć pokrojone pomidory i podsmażyć chwilę następnie dodać bób a na koniec czosnek. Wszystko razem podsmażyć aż pomidory zmiękną, a czosnek się zrumieni. Dodać posiekaną pietruszkę. Do sosu na patelni dodać porcję makaronu i razem podsmażyć. Gotowe danie można nałożyć na talerze.
SMACZNEGO
(K)