CIASTO owocowe z kefirem
Ze straganu spoglądają na nas soczyste owoce jeśli uda się wam wszystkich nie zjeść w drodze do domu, możecie przygotować pyszne i szybkie ciasto sezonowe. Można je przygotować z dowolnymi owocami, w moim przypadku są to truskawki i czereśnie. Polecam również inne przepisy na inne ciasta z owocami: CIASTO jogurtowe z owocami leśnymi,BABAKA z porzeczkami,jogurtowe CIASTO z kakao i truskawkami oraz CIASTO z truskawkami i mąki pełnoziarnistej.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kefiru
- ½ szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce: truskawki i czereśnie umyte i obrane pokrojone na mniejsze kawałki.
- 1 łyżeczka cukru ze skórką cytrynową
Wszystkie składniki wyjąć z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej (będziemy mieć pewność że po upieczeniu ciasto wyrośnie).
Do miski wbić jajka i dodać cukier. Dokładnie utrzeć składniki ze sobą. Następnie dodać kefir i olej cały czas mieszając. Do masy powoli dodawać przesiana mąkę pszenną i proszek do pieczenia,cały czas mieszać uważać aby w cieście nie zrobiły się grudki.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 45 minut.
SMACZNEGO
(K)