TARTA z serkiem mascarpone i owocami
Piekarnik w te upały wygląda jak przedsionek piekła, nie chce się też stać przy gorących garnkach, a nawet podchodzić do czajnika. Kusząco wygląda jedynie zamrażarka i codzienne dostawy świeżych owoców do lokalnego warzywniaka. Gdy jednak spodziewasz się gości i wypada zaserwować coś więcej niż wodę z lodem – mamy na to sposób! Przepis idealny na taką pogodę. Tarta nie wymagająca, szybka i z sezonowymi owocami.
Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1,5 łyżki kakao
- 125 g masła (z lodówki)
- 1 żółtko
- 3 łyżki wody
Składniki na masę:
- 250 g mascarpone (z lodówki)
- 250 ml śmietanki 30% (z lodówki)
- 4 łyżki cukru pudru
- ok 150 g borówki akermańskiej
- ok 100 g malin
- kilka bratków (do ozdoby)
W misce umieścić mąkę i pokrojone w kostkę masło. Wymieszać składniki do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodć cukier, kakao, żółtko oraz wodę. Całość zagnieść. Wyrobione ciasto rozwałkować i delikatnie przenieść do wcześniej przygotowanej formy na tartę.
Spód nakłuć w kilku miejscach widelcem, aby ciasto w czasie pieczenia nie podniosło się.
Piec w temperaturze 200ᵒC przez 15 minut.
Po upieczeniu odstawić spód do ostygnięcia.
Serek mascarpone dokładnie zmiksować z cukrem pudrem na delikatną masę.
Śmietankę 30% ubić na sztywno i dodać powoli do mascarpone. Następnie miksować na małych obrotach, aż do połączenia składników.
Masę wyłożyć na kruchym spodzie i dodać owoce.
Przed podaniem tarty schłodzić ją w lodówce ok 2 godzin, aż chłodzi się masa z serka mascarpone.
SMACZNEGO
(K)